www.GeleHesjes-Nederland.nl

A movement for Freedom.

De tropische kantoortuin waar u niks van mocht weten!!!

Share the info & Spread the love

Het ontwerp van een tropische kantoortuin voor de Tweede Kamer blijkt tóch te bestaan. De weggestuurde architect Ellen van Loon ontkende dit de afgelopen dagen. Tweede Kamerleden reageren geërgerd.
Parlementariërs die betrokken zijn bij de renovatie van het Binnenhof ergeren zich aan de voorstelling van zaken die de vertrokken architect Ellen van Loon van het Rotterdamse bureau OMA geeft. Vorige week werd bekend dat Van Loon – die leiding gaf aan de renovatie van de Tweede Kamer – aan de kant is gezet met een afkoopsom van 2,7 miljoen euro.


anoniem Tweede Kamerlid
Nu zij niet meer is gebonden aan geheimhouding heeft de architect in verschillende interviews gezegd dat er nooit sprake was van een ‘tropische kantoortuin’ in haar ontwerpen. Die binnentuin in het parlement werd het symbool van de grootheidswaanzin waarvan meerdere betrokkenen Van Loon in deze krant betichtten.


Palmbomen


Op tekeningen die de architect afgelopen week zelf toonde bij Nieuwsuur en in NRC staan géén palmbomen ingetekend. Ze gaf wel toe dat op een andere tekening ‘een palmboom’ stond. ,,Het is binnen toch warm, daar past zo’n plant beter bij’’, zei Van Loon in NRC. ,,En toen ging het ineens over megalomane tropische kantoortuinen. Die tuin binnen het gebouw heb ik in het ontwerp gelaten. Ik wilde me niet laten sturen door een lek in de krant. Ik heb er alleen een andere boom ingetekend.’’
Maar uit een tekening in haar eigen drie centimeter dikke voorontwerp, gedateerd 30 november 2018, blijkt het tegendeel. Op de afbeelding, waarop deze krant de hand heeft weten te leggen, staan twee palmbomen van ruim tien meter hoog met daaronder groene bosschages. ,,De palmbomen reikten tot aan de ramen van de SP-fractie op de tweede verdieping’’, fulmineert een betrokken parlementariër. ,,Vind je het gek dat ze dit een tropische kantoortuin noemden?’’


Kritiek

Kamerleden reageren geërgerd op uitspraken van Van Loon, die ze ‘misleidend’ noemen. ,,Dit is heel raar’’, zegt D66-Kamerlid Jessica van Eijs. ,,Ik begrijp best dat een architect wilde plannen heeft, dat hoort er misschien ook wel bij. Maar het is misgegaan in de communicatie tussen Van Loon en de gebruikers van het Binnenhof. Het Rijksvastgoedbedrijf had daarin beter moeten bemiddelen.’’
PVV-Kamerlid Alexander Kops noemt het ‘schandalig’ dat Van Loon haar ‘straatje heeft willen schoonvegen’. ,,Zij is duidelijk selectief geweest in de tekeningen die ze in de media heeft laten zien. Pas na fikse kritiek vanuit de Tweede Kamer heeft ze de tekeningen aangepast. Maar toen was het kwaad al geschied. Daarover is ze nu niet eerlijk.’’


Dit is echt lelijke politiek


Sandra Beckerman, SP-KamerlidKops zegt dat Van Loon ook geen tekeningen en plattegronden naar buiten heeft gebracht waarop te zien is dat zij vergaderzalen en restaurants in de Tweede Kamer heeft verplaatst. Ook daartegen ontstond verzet bij de gebruikers van het Binnenhof.


Geheimzinnigheid


SP’er Sandra Beckerman heeft geen goed woord over voor de beelden die Van Loon naar buiten bracht. ,,Een wereld van verschil’’, zegt ze over het contrast tussen de geopenbaarde beelden en de tekening met de palmbomen. ,,Dit is echt lelijke politiek.’’ Op herhaalde verzoeken van deze krant om commentaar heeft Van Loon niet gereageerd.
Van Loon kon tot vorige week niet vrijuit praten over haar renovatieplannen, omdat het project geheim was verklaard. Het kabinet besloot in 2015 dat er niets mocht uitlekken over de renovatie vanwege de veiligheid en het risico op een aanslag. De renovatie, die ‘sober en doelmatig’ moet zijn, kost ongeveer een half miljard euro en moet na de zomer van 2020 beginnen.
,,De geheimzinnigheid en de geheimhouding hebben niet bijgedragen aan het succes van het project tot nu toe’’, zei staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken deze week in de Tweede Kamer. Hij wil daarom af van de geheimhouding. Het is nu aan Pi de Bruijn (77), die in 1992 al tekende voor de nieuwbouw van het parlement, om een nieuw ontwerp te maken.

%d bloggers liken dit: