Site Loader
Emmanuel Macron en Mark Rutte in één ruimte

VVD, D66 en Macrons’ beweging maken nieuwe EU-partij, met meer van hetzelfde

Emmanuel Macron en Mark Rutte in één ruimte. Bron: YouTube / 
Brefnews info

Foto: Emmanuel Macron en Mark Rutte in één ruimte. Bron: YouTube / Brefnews infoDoor Wout Willemsen 12 mei 2019

De VVD, D66 en Franse president Macrons’ Rénaissance-beweging, samen met nog wat andere partijen, gaan na de Europese verkiezingen op in een nieuwe ‘liberale’ fractie. Zij willen zich afscheiden van christen- en sociaal-democratische ‘overheersing’. Dat meldt de NOS.

Franse premier Édouard Philippe en Sophie in ‘t Veld van D66 hebben de verklaring in ieder geval ondertekend. Veel van de aangesloten partijen zitten nu nog bij de ALDE-fractie. De beweging van Macrón heeft nog geen zetels in het Europees Parlement en voelt ook niets voor aansluiting bij bestaande partijen.

Waar de frictie tussen deze zogenaamde liberale partijen en dat van de voorgenoemde democraten precies zit, wordt niet toegelicht. Waarschijnlijk zit hem dit in het verschil in opvattingen over migratie, al zal dat vast niet het enige heikel punt zijn.

Als je de ALDE-partij en deze afscheiding zou kunnen typeren aan de hand van Nederlandse politiek, lijkt het op een VVD en CDA partij ineen. Daar scheidt een deel zich van af en vormt een soort D66/linkse VVD, die daarvoor alleen nog maar in gemeenteraden bestond.

De ALDE-partij is de op twee na grootste partij in het Europees Parlement. Deze move lijkt dan ook een behoorlijke verzwakking van die partij te worden. Maar dit hangt een beetje af van de populariteit van de partijen die momenteel nog niet vertegenwoordigd zijn.

Share with:


Post Author: wolmuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *