www.GeleHesjes-Nederland.nl

A movement for Freedom.

Grote zorgen na onderzoek salafistische moskeescholen

Share the info & Spread the love

Kinderen op salafistische moskeescholen leren dat mensen met een ander geloof of levensovertuiging de doodstraf verdienen. Ook leren zij zich af te keren van de Nederlandse samenleving en de beginselen van gelijkheid en vrijheid.

Op verschillende moskeescholen onderwijzen docenten dat moslimjongeren moéten vertrekken uit dit ‘ongelovige land’ om zich te vestigen in een islamitisch land. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur en NRC Handelsblad naar salafistische instellingen die buiten het reguliere onderwijs vallen.

Geschokt

Zowel in de politiek als binnen de islamitische gemeenschap is onthutst gereageerd. Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en VVD-voorman Klaas Dijkhoff willen de wet laten aanpassen zodat de onderwijsinspectie na signalen ook kan ingrijpen in het informele onderwijs, waar het nu alleen reguliere scholen kan inspecteren.

Ook de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap reageert geschokt. Een sjeik, imam en islamdocent, actief in traditionele Marokkaanse moskeeën, noemen de salafistische lessen “afschuwelijk”.34:00Volume 90% Grote zorgen Tweede Kamer over onderwijs salafistische moskeescholen

Nieuwsuur en NRC deden onderzoek naar tientallen onderwijscentra die salafistisch zijn of sterk door het salafisme worden beïnvloed, en bestudeerden het lesmateriaal voor verschillende leeftijdsgroepen. Docenten door het hele land verheerlijken een systeem waarbij straffen uit de sharia, de islamitische wetgeving, gelden.

Doden met een zwaard

Tijdens de lessen en uit de boeken leren kinderen welke groepen en soorten mensen ‘vijanden’ of ‘ongelovigen’ zijn, en gaat het over de doodstraf die onder anderen overspeligen, homoseksuelen, afvalligen of zogeheten ‘tovenaars’ verdienen. Kinderen krijgen hierbij invuloefeningen en multiple choice vragen. Ze moeten bijvoorbeeld kiezen welke straf de juiste is: a. zweepslagen, b. stenigen, c. doden met een zwaard.

Binnen het informele islamitische onderwijs wordt het salafisme, een fundamentalistische stroming binnen de islam, steeds invloedrijker. Nieuwsuur en NRC identificeerden minstens vijftig onderwijsplekken die salafistisch zijn of er sterk door worden beïnvloed. Hier volgen meer dan duizend kinderen ‘s avonds of in het weekend islamitische lessen.

Verantwoording

NRC en Nieuwsuur beluisterden voor dit onderzoek zo’n zeventig uur aan audio- en video-opnames van lessen die de organisaties zelf online zetten. Ook vroegen de redacteuren organisaties naar hun lesmateriaal. Toen bleek dat die daar geen openheid over gaven, besloten de twee redacties vanwege het grote maatschappelijk belang om zich tegenover die organisaties niet bekend te maken als journalist. De twee redacteuren benaderden de organisaties met de vraag welk onderwijsmateriaal zij gebruiken, zich voordoend als ouders die hun kind overwogen in te schrijven. Hierna kwamen zij in het bezit van lesmateriaal.

Bedreigen

Said Bouharrou van de Raad van Marokkaanse Moskeeën maakt zich ernstige zorgen over de invloed van het salafisme binnen het islamonderwijs in Nederland, die ook hij ziet groeien. “Het is vijf voor twaalf”, zegt hij. Volgens Bouharrou maken verschillende Marokkaans-Nederlandse imams zich zorgen maar durven zij zich niet altijd uit te spreken uit angst voor represailles.

Salafisten zouden meer gematigde imams bedreigen en onder druk zetten. Vorig jaar bleek uit onderzoek van Nieuwsuur en NRC dat tientallen islamitische organisaties in Nederland de afgelopen jaren financiering kregen of aanvroegen uit de Golfstaten.

Die geldstromen zijn omstreden vanwege de zorg dat hiermee het salafisme naar Nederlandse gebedshuizen wordt geëxporteerd. De Tweede Kamer vraagt al jaren om transparantie over de geldstromen.

Reacties onderwijsorganisaties

Drie organisaties waar salafistische lessen werden gegeven hebben gereageerd op vragen van Nieuwsuur en NRC.

Stichting Taubah in Veenendaal benadrukt dat islamdocent Aboe Aicha inmiddels is vertrokken, zegt dat zij geen salafistische organisatie is, en laat de vraag of de stichting achter de uitlatingen van Aboe Aicha staat, onbeantwoord.

Moskee Abou Bakr Assadik in Almere neemt afstand van de uitlatingen die Mohammed Youyou in een les in de moskee deed. Het betreft citaten die wij als bestuur volledig afkeuren en waarvan wij vinden dat ze niet verenigbaar zijn met de uitgangspunten van de islam.”

Stichting As-Sunnah in Maastricht reageert met een uiteenzetting van 4.000 woorden waarin de stichting onder meer probeert te nuanceren dat niet iedereen die afwijkt van de ‘juiste’ leer moet worden ‘geboycot’ zo’n maatregel zou slechts gelden voor mensen die hun nieuwlichterij hardnekkig verspreiden. Over de lessen over lijfstraffen voor diverse vergrijpen zegt As-Sunnah: Er is in deze les verduidelijkt dat wij ons als moslims aan de regels dienen te houden in Nederland. Ons doel in de desbetreffende les was dan ook het voorkomen van extremisme.”

Reactie SGL Maastricht “In deze uitzending zijn beelden getoond van de locatie van SGL in Maastricht, waardoor de indruk kan ontstaan dat salafistisch onderwijs momenteel in deze locatie plaatsvindt. Dat is niet het geval. De genoemde islamitische organisatie heeft in het verleden gebruik gemaakt van deze locatie. SGL heeft dit echter anderhalf jaar geleden beëindigd en heeft geen band met deze islamitische organisatie. SGL is een zorginstelling en stelt vanuit sociaal oogpunt haar locaties ter beschikking aan lokale maatschappelijke organisaties en verenigingen.”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
%d bloggers liken dit:
Inline