www.GeleHesjes-Nederland.nl

A movement for Freedom.

Redactie stapt op vanwege censuur

Redactie stapt op vanwege censuur
Share the info & Spread the love

Complete redactie wijkblad in Apeldoorn stapt op om verbod op azc-publicaties

De complete redactie van het Apeldoornse wijkblad de Wijkkijker is vanwege een curieuze reden opgestapt. Omdat er van de wijkraad Osseveld-Woudhuis geen artikelen meer over de komst van het azc aan de Deventerstraat geschreven mogen worden, hebben de tien schrijvers hun taken neergelegd.Arnoud Heins 09-05-19, 06:01 Laatste update: 10:20 

Bij een gemiddeld wijkblad is het knip- en en plakgehalte vaak erg hoog. Niet bij de Wijkkijker, het buurtblad voor en Osseveld en Woudhuis. Zo stond daar afgelopen najaar een doorwrocht in artikel over de komst van een asielzoekerscentrum op het terrein van GGNet aan de Deventerstraat.  Dat er serieuze journalistiek bedreven wordt, valt echter niet bij iedereen in goede aarde.

Lees ook

Censuur

De wijkraad Osseveld-Woudhuis heeft namelijk besloten dat er – voorlopig – geen artikelen meer over het azc geschreven mogen worden. Deze vorm van censuur is de redactie compleet in het verkeerde keelgat geschoten. ,,De Wijkkijker komt al 27 jaar uit zonder sturing op de inhoud vanuit de wijkraad. Wij vinden dat dit zo moet blijven”, vertelt Gert-Jan Tamboer namens de redactie.

Of beter gezegd: de voormalige redactie. Want hij en de negen andere redactieleden hebben er een punt achter gezet. Definitief. ,, We hebben de wijkraad verschillende kansen geboden om door te gaan. Maar ze willen zich met de inhoud blijven bemoeien.’’

Ik heb sterk het vermoeden dat de gemeente Apeldoorn hier achter zitGert-Jan Tamboer, ex-redacteur

Tijdens een recente informatiebijeenkomst over de komst van het azc werden geïnteresseerden Apeldoorners rondgeleid over het GGnet terrein. Protesten bleven uit.
Tijdens een recente informatiebijeenkomst over de komst van het azc werden geïnteresseerden Apeldoorners rondgeleid over het GGnet terrein. Protesten bleven uit. © Maarten Sprangh

Zit de gemeente erachter?

Het bevreemdt Tamboer als schrijver van de azc-artikelen dat de wijkraad haar standpunt niet onderbouwt. ,,We krijgen alleen te horen dat de wens bestaat om even niet meer te schrijven over het azc. Ik heb sterk het vermoeden dat de gemeente Apeldoorn hier achter zit. Dat baseer ik onder meer op het feit dat de projectleider van de azc-implementatie geen antwoord geeft op onze vragen.’’

De gemeente ontkent dit ten stelligste. Die heeft vrijheid van meningsuiting juist hoog in het vaandel staan, benadrukt woordvoerder Nanne Dorren. ,,Dit is een zaak tussen de wijkraad en de redactie. Wij hebben op geen enkele wijze invloed uitgeoefend op het blad. De wijkraad financiert het wijkblad en is verantwoordelijk voor de inhoud.”

Wij laten onze oren op geen enkele manier naar de gemeente hangenJaap van Brummen, voorzitter wijkraad

Hand in eigen boezem

Wijkraad-voorzitter Jaap van Brummen beaamt dat. ,,Wij laten onze oren op geen enkele manier naar de gemeente hangen.” Hij is niet te beroerd om de hand in eigen boezem te steken. ,,De Wijkkijker is een fantastisch blad geworden. Maar het is in de loop der jaren helemaal los komen te staan van de wijkraad. Terwijl het ons blad is. We vinden daarom dat de inhoud ook verbinding moet hebben met de wijkraad.”

Volgens hem is dat bij de artikelen over het azc niet het geval. ,,Die zijn bijna wetenschappelijk. Daar willen we niet op aangesproken worden. We hebben de redactie gevraagd daar even mee te stoppen en het bij nieuwe ontwikkelingen over het azc samen af te stemmen. De redactie kon zich niet in dat voorstel vinden en heeft haar zetels beschikbaar gesteld.”

Deur op een kier

Wat Van Brummen betreft zit de deur niet voorgoed dicht. Al verwacht hij niet dat beide partijen er nog uitkomen. ,,Daarom beraden we ons momenteel op de wijze waarop we in de toekomst richting de wijk gaan communiceren.”

Het blad verscheen afgelopen decennium drie keer per jaar en viel bij 5600 adressen op de mat. De redactie baalt van de gang van zaken; ze bedreven serieuze journalistiek. Het artikel over het azc uit de afgelopen najaarseditie (zie foto onder) telt bijvoorbeeld zeven pagina’s. De redactie laat allerlei experts, zowel voor- en tegenstanders, aan het woord. Hoewel er de nodige kritiek in doorklinkt, is het feitelijk van toon en niet vanuit de onderbuik geschreven.

De cover van één van de gewraakte artikelen die De Wijkkijker schreef over het azc, dat later dit jaar in Apeldoorn opent. Het dateert van de editie van herfst 2018.
De cover van één van de gewraakte artikelen die De Wijkkijker schreef over het azc, dat later dit jaar in Apeldoorn opent. Het dateert van de editie van herfst 2018. © Wijkkijker

Download hier de nieuwe app van de Stentor!
Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

%d bloggers liken dit: