www.GeleHesjes-Nederland.nl

A movement for Freedom.

Kamer worstelt met geheime onderhandelingen medicijnenprijzen

Share the info & Spread the love

De Tweede Kamer zit ermee in haar maag dat de minister alleen via vertrouwelijke prijsafspraken bij farmaceuten kortingen kan bedingen op peperdure nieuwe medicijnen. Dat blijkt uit een rondgang van deze website langs meerdere fracties.
Edwin van der Aa Vandaag kwam naar buiten dat aan een duur geneesmiddel tegen taaislijmziekte, Orkambi, volgens apothekers in één jaar tijd 72 miljoen euro is uitgegeven. Dat is echter niet de prijs die door de burger wordt betaald, omdat er achter de schermen kortingen zijn bedongen. De farmaceut maakt die geheime bedragen over naar de zorgverzekeraars.
Volgens PVV’er Fleur Agema is Orkambi de hoge vraagprijs ‘meer dan waard’. ,,Deze kinderen stikken anders letterlijk. Daar bestaat een middel tegen, dan moeten we regelen dat die patiëntjes dat ook krijgen.” Agema krijgt, nu de rekening nog steeds zo hoog is, wel de indruk dat er geen goede deal is gemaakt over de prijs van Orkambi. ,,Hoeveel exact weten we niet, maar we betalen de hoofdprijs.”

DOORN IN HET OOG

Henk van Gerven (SP)Dit is ons een doorn in het oog, wij hebben altijd gepleit voor openbaar­heid. Nu worden we voor de gek gehouden door de industrie, waar de hebzucht regeert

Dat systeem van achterkamertjes bevalt de SP voor geen meter. Kamerlid Henk van Gerven: ,,Dit is ons een doorn in het oog, wij hebben altijd gepleit voor openbaarheid. Nu worden we voor de gek gehouden door de industrie, waar de hebzucht regeert. Zij zetten zo hoog mogelijk in en lachen zich ook na het geven van ‘kortingen’ kapot. De minister zit in een slechte onderhandelingspositie.”

Minister Bruins (Medische zorg) onderhandelt in het geheim met fabrikanten over prijsverlagingen, omdat zij anders niet om tafel willen. Maar ook in alle vertrouwelijkheid krijgt de bewindsman niet te horen waarom een bepaalde prijs voor een nieuwe middel gerechtvaardigd is. Daarover schreef hij begin deze week zelf in de Volkskrant: ,,Wat mij vooral dwarszit, is dat we niet mogen weten waarom we zo veel moeten betalen. We krijgen simpelweg geen uitleg, geen inzicht in de prijsopbouw.”

Volgens regeringspartij VVD levert de huidige praktijk ‘ongemakkelijke situaties’ op. Kamerlid Arno Rutte: ,,Ik ben het met de minister eens dat we veel meer inzicht moeten krijgen van fabrikanten. Zelfs verzekeraars krijgen per middel nu niet te horen hoe hoog de prijskorting is. Terwijl de minister zijn best doet. Er is destijds in vier rondes onderhandeld om de prijs van Orkambi echt omlaag te krijgen.”

NIET STEEDS DISCUSSIE

Een woordvoerder van D66 laat weten dat zijn partij niet bij elk nieuw medicijn een discussie wil voeren in de Tweede Kamer over de prijs en werkzaamheid. ,,Daar hebben we het Zorginstituut voor.” D66 heeft eerder al gepleit voor een verregaande Europese aanpak van prijsonderhandelingen over nieuwe middelen. ,,Dat geeft landen samen meer macht om bedrijven tot openheid te dwingen.”De Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS) liet vanmorgen in reactie op de publicatie weten de kop “72 miljoen naar betwist middel tegen zeldzame taaislijmziekte” misleidend te vinden, juist omdat het ministerie in de prijsonderhandelingen aanzienlijke (maar geheime) kortingen heeft bedongen.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
%d bloggers liken dit:
Inline