Bedrijft het RIVM wetenschap met betrekking tot corona

Breed in het nieuws: Volgens het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, zijn door de coronamaatregelen minstens 88.000 ziekhuisopnames voorkomen in het tijdvak 2 augustus 2021 – 30 augustus 2022.

Datawetenschapper Dr. Marc Jacobs zet daar grote vraagtekens bij. De reden hiervoor is dat de conclusies van het RIVM zijn gebaseerd op oncontroleerbare modellen en niet-publieke data.

Eerdere modellen van het RIVM bleken de werkelijkheid helemaal niet weer te geven: er zaten grote fouten in de RIVM-modellen, zoals foutieve aannames of ontbrekende variabelen.

Fouten maken is in de wetenschap helemaal niet erg. Een van de meest geciteerde wetenschappers ter wereld, Prof. Dr. John Ioanidis van Stanford University die veel heeft bijgedragen aan evidence-based geneeskunde, epidemiologie en klinisch onderzoek, vatte het onlangs zo samen:

“Science is about making mistakes, and correcting them as soon as posssible”

Maar als de RIVM-modellen niet openbaar zijn, en de onderliggende data ook niet, is het onmogelijk de zelfcorrigerende eigenschap van de wetenschap haar werk te laten doen. Daarmee is het de vraag of het RIVM op dit gebied wel wetenschap bedrijft.

Het Artsen Collectief steunt daarom onderzoekers zoals die van het Amsterdam Health & Technology Institute (Ahti), prof. dr Eline van den Broek en prof. dr. Ronald Meester die pleiten voor transparantie met betrekking tot de RIVM- en GGD-gegevens.

Laat een bericht achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.