De Banderiet uit AzerbeidzjanEx-adviseur van Oekraïens onderwijsministerie gearresteerd voor moorden in 1993

leestijd 12 minuten

Elkhan Nuriyev brengt hulde aan OUN-B-leider Slava Stetsko (1920-2003) in het “museum-patriottisch centrum” van het Congres van Oekraïense Nationalisten in Kiev, dat een adres deelt met het Oekraïense hoofdkwartier van de Wereldbank.

Een Oekraïense burger uit Azerbeidzjan is afgelopen weekend via Interpol gearresteerd door Poolse grenswachten. Elkhan Nuriyev, die OUN-B-lid Serhiy Kvit adviseerde als minister van Onderwijs van Oekraïne (2014-16), dreigt nu te worden uitgeleverd aan Azerbeidzjan, waar hij wordt beschuldigd van de moord op verschillende ambtenaren in 1993. Volgens het Institute for Reporters’ Freedom and Safety, een Azerbeidzjaanse NGO die om zijn vrijlating heeft gevraagd[1],

De internationale beroepsgemeenschap heeft tijdens de conferentie over de menselijke dimensie in Warschau, gewijd aan de bespreking van de toestand van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden in het OVSE-gebied, haar steun betuigd aan de patriot van Oekraïne en Azerbeidzjan Elkhan Nuriyev.

was Nuriyev hoofd van de regio Gubadli van september 1992 tot 22 augustus 1993. Op 31 augustus 1993 hebben leden van de verkenningsgroep “Lastochka” tijdens de bezetting van de regio Gubadli door Armeniërs de openbare aanklager, de onderzoeker van het openbaar ministerie, het hoofd van de regionale politie en zijn chauffeur, de voorzitter van de rechtbank en een politieagent vermoord.

In 1995 werden negen leden van het “Lastochka” detachement ter dood veroordeeld, maar door de afschaffing van de doodstraf werd deze vervangen door levenslange gevangenisstraf. Tijdens het proces verklaarden de verdachten dat de moorden te wijten waren aan het feit dat de ambtenaren probeerden het gebied te ontvluchten in plaats van de verdediging ervan te organiseren.

Tegen Nureyev werd in 1993 een strafzaak geopend op grond van de volgende artikelen van het wetboek van strafrecht: de artikelen 120.2.10 (herhaalde moord met voorbedachten rade), 29, 120.2.11 (poging tot moord uit banditisme), 309.2 (overschrijding van het openbaar gezag, met ernstige gevolgen), volgens de persdienst van het bureau van de procureur-generaal…

Volgens een Azerbeidzjaanse nieuwssite[1] wordt Elkhan Nuriyev “verdacht als organisator” van de politieke moorden. Blijkbaar meldt een andere[2] dat hij ervan wordt beschuldigd de eerder genoemde “verkenningsgroep” te hebben geleid. Zijn Wikipedia-pagina[3] vermeldt Nuriyev niet, maar noemt het een “verkenningsgroep”, en heeft een sectie met de namen van de dode en gevangengenomen “bendeleden”.

Tegen 1995, het jaar dat zijn vermeende medesamenzweerders werden veroordeeld, werd Nuriyev adviseur van OUN-B-leider Slava Stetsko in Oekraïne, en sloot hij zich aan bij haar Anti-Bolsjewistisch Blok der Naties (ABN), enkele jaren nadat de journalisten Scott en Jon Lee Anderson het beschreven als “de grootste en belangrijkste koepel van voormalige nazi-collaborateurs in de wereld”.

Gerhard von Mende

Die beschrijving werd nauwkeurig met behulp van Gerhard von Mende, een nazi-ambtenaar die de leiding had over de afdeling Kaukasus van het Reichsministerie voor de Bezette Oostelijke Gebieden. Zijn “rechterhand” uit Oezbekistan bijvoorbeeld, die tijdens de Tweede Wereldoorlog de pro-Nazi “Turkestan National Fighting Units” vertegenwoordigde bij de Duitse generale staf, was medeoprichter van de ABN in 1946 en zat tot in de jaren negentig in het Centraal Comité. Voordat de organisatie in 1996 werd ontbonden, werd Nuriyev blijkbaar het hoofd van de afdeling Kaukasus, want hij behield de titel voorzitter van de “ABN-Kaukasus”.

Elkhan Nuriyev

Elkhan Nuriyev heeft een belangrijke rol gespeeld in de inspanningen van de OUN-B om de ABN opnieuw op te richten met als doel de balkanisering van Rusland te bevorderen als het uiteindelijke doel van de Oekraïense nationalisten en hun bondgenoten. In 2014 richtte hij samen met OUN-B-lid Serhiy Parkhomenko, die zijn naaste medewerker lijkt te zijn, het Anti-Poetin Informatie Front (alias het “AntiPoetin Informational Front of Nations”) op. Parkhomenko leidt een Oekraïense nationalistische denktank die Nuriyev onder zijn deskundigen telt.

Serhiy Parkhomenko, Mykhailo Ratushny en Elkhan Nuriyey: OUN-buddies

Nuriyev en Parkhomenko adviseerden beiden de Banderietische minister van Onderwijs en Wetenschap van Oekraïne, een voormalige kapitein in een paramilitaire organisatie die door de OUN-B werd opgericht. Serhiy Kvit was van februari 2014 tot april 2016 minister van Onderwijs, en in december van dat jaar was Kvit een van de drie vertegenwoordigers van OUN-B die een ontmoeting hadden met de leiding van de OUN-M-factie om hun mogelijke hereniging te bespreken. Kvit is nu voorzitter van de Nationale Universiteit van Kiev-Mohyla Academie, en is op tv verschenen om op te roepen tot de vrijlating van Nuriyev.

De Oekraïense democratische samenleving steunt volledig en consequent de patriot van Oekraïne en Azerbeidzjan Elkhan Nuriyev en eist de rechtsstaat en de eerbiediging van de mensenrechten.

Serhiy Kvit en Elkhan Nuriyev

Serhiy Parkhomenko is geboren in een stad aan de noordelijke kust van de Zwarte Zee in Krasnodar Krai, ook bekend als Koeban. Dit is een regio in het zuiden van Rusland, tegenover de Straat van Kertsj, waar minder dan twee procent van de bevolking zich als Oekraïner identificeert. Voordat hij zijn denktank oprichtte, coördineerde Parkhomenko een comité “Koeban met Oekraïne” met als doel de regio te “Oekraïniseren”. Zijn comité riep zelfs een regering in ballingschap uit, blijkbaar met Parkhomenko als minister van Informatie. Parkhomenko heeft gewerkt als redacteur van de Oekraïense Informatiedienst (UIS) van de OUN-B, als adjunct-hoofdredacteur van de OUN-B-krant en als perschef van OUN-B-leider Stefan Romaniw.

In het voorjaar van 2014 organiseerde het Stepan Bandera Centrum voor Nationaal Herstel (CNR), gevestigd in het hoofdkwartier van de OUN-B in Kiev, een kleine conferentie waarmee het Anti-Poetin Informatie Front van start ging. Het CNR, de UIS en Parkhomenko’s denktank sponsorden de bijeenkomst. Sprekers waren onder meer de redacteur van de OUN-B krant, het hoofd van het militante Jeugd Nationalisten Congres van de OUN-B, en “een vertegenwoordiger van de Azerbeidzjaanse diaspora” die “de kwestie[4] van de bescherming van Oekraïners op het grondgebied van Rusland, in het bijzonder in de Kuban” aan de orde stelde.

Serhiy Parkhomenko en Elkhan Nuriyev voerden uiteraard ook het woord. Nuriyev zei: “De tijd kan komen dat we de Koran en de Bijbel terzijde schuiven, en dat ons belangrijkste boek het UPA-leerboek ‘Oekraïense Partizaan’ zal zijn.” Hij verwees naar een publicatie van de paramilitaire tak van de OUN-B uit de jaren veertig, die grotendeels was opgericht door Banderieten die waren geïnfiltreerd in hulppolitie-eenheden van de nazi’s. In 1943-44 voerde de OUN-B een barbaarse etnische zuiveringscampagne tegen Polen en Joden in het westen van Oekraïne.

Begin 2019 presenteerde Elkhan Nuriyev twee boeken in het “Stepan Bandera centrum voor patriottische opvoeding van jonge studenten,” waarvan één van de OUN-B krantenredacteur. Het andere was The War Doctrine of Ukrainian Nationalists van Mykhailo Kolodzinsky. Volgens Bandera-biograaf Grzegorz Rossolinski-Liebe begon Kolodzinsky dit “belangrijke OUN-document” te schrijven terwijl hij lezingen gaf in een paramilitair Ustaša-kamp[5] in het fascistische Italië van de jaren dertig, “gesponsord door Mussolini”.

Een vooraanstaand OUN-lid, Mykhailo Kolodzins’kyi, gaf militaire cursussen in dit kamp. Hij begon daar ook te werken aan “De oorlogsdoctrine van de Oekraïense nationalisten”, een belangrijk OUN-document waarin hij een Oekraïense opstand plande, de oorlogscultus propageerde en een Oekraïense versie van het imperialisme presenteerde, dat bedoeld was om “ons eigen ras” te beschermen en het Oekraïense grondgebied uit te breiden. Kolodzins’kyi betoogde in ‘De Oorlogsdoctrine’ dat tijdens een nationale opstand de westelijke Oekraïense gebieden volledig moesten worden ‘gezuiverd’ van Polen, en ook dat ‘hoe meer Joden er tijdens de opstand worden gedood, hoe beter voor de Oekraïense staat’.”

Elkhan Nuriyev presenteert De oorlogsdoctrine van Oekraïense nationalisten (2019)

Volgens historicus Marek Wojnar,

Het supermachtconcept dat het bekendst is onder OUN-activisten is ongetwijfeld gecreëerd door Mykhailo Kolodzinsky. Hij presenteerde zijn visie in The War Doctrine of Ukrainian Nationalists, voltooid in 1938… De volledige versie van het werk werd als verloren beschouwd tot 2013…

Daarin postuleerde Kolodzinsky een oostelijke vector voor de expansie van Oekraïne. Zijn minimumplan was om de oostelijke grenzen van Oekraïne te baseren op de Wolga en de Kaspische Zee (met bezetting van het Absheron-schiereiland en Bakoe [d.w.z. Azerbeidzjan]).

Tegelijkertijd stelde de OUN-activist voor de grenzen van Europa te verleggen “naar Altai [in zuidelijk Siberië] en Dzungaria [in noordelijk Xinjiang]”, de Oekraïense invloed uit te breiden naar de republieken van Turkestan, Kazachstan als heerschappij te vestigen en de Oekraïense controle te verwerven over de industriële centra van Magnitogorsk [in de Oeral] en het Koeznetsk Basin [in zuidwestelijk Siberië].

Acht maanden na de oprichting van het Anti-Poetin Informatie Front (APIF), in december 2014, werd ook de Alliantie van Baltische en Zwarte Zee Naties (ABBN) opgericht, met Elkhan Nuriyev als een van de ondertekenaars. Dit laatste ABN-opvolgingsproject lijkt te zijn geïnitieerd door het Congres van Oekraïense Nationalisten (KUN), een extreem-rechtse politieke partij die mede is opgericht door Slava Stetsko. Haar dood in 2003 kan de relatie van de KUN met de Bandera Organisatie hebben bemoeilijkt, maar het afgelopen decennium werd de partij geleid door iemand die lid lijkt te zijn van de OUN-B en bevriend is met Nuriyev.

In april 2016 hielden Nuriyev en Parkhomenko een persbriefing[6] ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de ABN in het Ukraine Crisis Media Center in Kiev. Zij werden vergezeld door Maria Bazeluk, een lid van de KUN-leiding en voormalig redacteur van de krant OUN-B, die actief was in de ABN. Zij sprak over “de noodzaak om de ABN te herstellen, zij het in een andere vorm en onder een andere naam.” Elkhan Nuriyev zei: “Iedereen begrijpt dat Oekraïne het ‘front’ is,” of de voorhoede, in de “gezamenlijke strijd tegen het Russische rijk”. Serhiy Parkhomenko sprak over de vooruitgang die is geboekt met de oprichting van de APIF en ABBN, maar benadrukte:

“We moeten oorlog voeren op het grondgebied van de vijand, anders zal het niet mogelijk zijn het neobolsjewistische Russische rijk te vernietigen.”

Foto van Slava Stetsko, Maria Balezuk en Elkhan Nuriyev die hing in een kantoor in het voormalige internationale hoofdkwartier van de OUN-B en ABN in München.

Drie jaar later, reagerend op de verkiezing in april 2019 van Volodymyr Zelensky tot president van Oekraïne, vertelde Serhiy Parkhomenko, “een analist bij de rechtse beweging To Protect Ukraine,” aan The Daily Beast:

“We gaan een nieuwe Maidan-revolutie ontketenen als hij ook maar één stap van onze koers afwijkt… Hij is zwak, hij heeft geen religie, hij heeft geen nationaliteit.”

De OUN-B organiseerde dat voorjaar de beweging Protect Ukraine, die in oktober de extreem-rechtse “Capitulatie Verzetsbeweging” (Rukh Oporu Kapitulyatsiyi, ROK) lanceerde tegen de vredesagenda van de nieuw gekozen president. Parkhomenko werd lid van de coördinatieraad van de ROK, onder leiding van het plaatsvervangend hoofd van OUN-B voor beleid.

Stefan Romaniw uit Australië

Elkhan Nuriyev was vanaf het begin betrokken bij de “Verzetsbeweging”. In 2019 had hij een rol in de krant van OUN-B. Dat jaar werd hij lid van Protect Ukraine, en deed verschillende interviews met OUN-B leden in zijn radioshow, waaronder Stefan Romaniw uit Australië, de internationale leider van de Bandera Organisatie, en Walter Zaryckyj uit New York, die toezicht houdt op het OUN-B netwerk in de Verenigde Staten. Beiden zijn voormalige ABN-leden.

Walter Zaryckyj uit New York

Zaryckyj is de uitvoerend directeur van het Center for US-Ukrainian Relations, dat jaarlijkse conferenties in Washington organiseert, en de voorzitter van de Ukrainian American Freedom Foundation, de financiële tak van OUN-B in de VS die 40% van het OUN-B-hoofdkwartier in Oekraïne bezit. Hij heeft mij ervan beschuldigd het Amerikaanse hoofd-kwartier van OUN-B af te luisteren en hun vergaderingen af te luisteren.

Walter Zaryckyj en Elkhan Nuriyev; uiterst rechts staat Roman Koval, een uiterst rechtse Oekraïense nationalist en kennelijk lid van OUN-M.

In oktober, na de lancering van de “Capitulatie Verzetsbeweging”, interviewde Nuriyev Serhiy Repik, een ander OUN-B lid in de ROK Coördinatie Raad, en een leider van de MNK, van de “Bandera Jeugd”. In 2016 ontmoetten Repik en enkele MNK-vrienden Sébastien de Boëldieu, de “minister van Buitenlandse Zaken” van de Italiaanse neofascistische CasaPound-beweging. Een van die vrienden sloot zich later aan bij een extremere Oekraïense organisatie, Traditie en Orde. Volgens Repik: “We spraken over de basisprincipes van de CasaPound-beweging, bijzonderheden van de strijd in Italië, over het effect van Poetins propaganda op de Europese nationalisten en hoe die tegen te gaan. We hopen op nieuwe ontmoetingen! #MHK, #CasaPound.” In 2018 begonnen Repik en andere MNK-leden samen te werken met C14, een gewelddadige neonazi-organisatie in Oekraïne.

Ulana Suprun, de voormalige waarnemend minister van Gezondheidszorg van Oekraïne (2016-19), en een OUN-B-lid uit Michigan, sloot zich na haar ontslag uit de regering van Zelensky aan bij de “Verzetsbeweging”. Suprun en haar OUN-B echtgenoot uit Canada zijn omgegaan met prominente neonazi’s uit Oekraïne, waaronder C14. In januari 2020 zag ze Elkhan Nuriyev op haar verjaardag, evenals Serhiy Parkhomenko en OUN-B-leider Stefan Romaniw. Een jaar later sprak Nuriyev op het MNK-congres waarop Serhiy Repik de leider werd. Nuriyev veranderde ook zijn Facebook-profielfoto om de 20e verjaardag van deze OUN-B “gevelstructuur” te herdenken. Het symbool van het MNK is het Dontsoviaanse beest, genoemd naar de grootvader van het Oekraïense fascisme die Mein Kampf vertaalde en de auteur ervan vergeleek met Jezus.

Serhiy Parkhomenko schijnt op 2 oktober 2022 voor het eerst alarm te hebben geslagen over de arrestatie van Elkhan Nuriyev. Dit leidde tot een antisemitische Facebook-post “Aan de Polen” van Ivan Suta, een ouder lid van de Rechtse Sector en medeoprichter van Tryzub, de paramilitaire vleugel van de OUN-B en KUN uit de jaren ’90 die in 2013 de beruchte Pravy Sektor aanvoerde. “Polen wordt bestuurd door u – Polen, en niet door de afstammelingen van hen die Christus hebben gekruisigd – zoals wij in Oekraïne,” schreef Suta. “Doe al het mogelijke om ervoor te zorgen dat Elkhan Nuriyev terugkeert naar zijn tweede vaderland.” De bondgenoten van Nuriyev zijn er vrijwel zeker van dat zijn mogelijke uitlevering aan Azerbeidzjan het werk is van het Kremlin, maar sommigen zijn ervan overtuigd dat hij zal worden vrijgelaten.

Een week later riep een vertegenwoordiger van het Azerbeidzjaanse Instituut voor Vrijheid en Veiligheid van Journalisten tijdens de conferentie over de menselijke dimensie in Warschau de Poolse autoriteiten op Elkhan Nuriyev vrij te laten en hekelde de “flagrante politieke vervolging van een van de helderste kritische stemmen van Azerbeidzjan”. Zij zeiden dat Nuriyev in 2009 een Oekraïens staatsburger werd en voortdurend in Oekraïne heeft gewerkt als verdediger van de mensenrechten. Verder beweerden zij: “Het was juist vanwege zijn actieve anti-Poetin standpunt, op verzoek van het Kremlin, dat wetshandhavers van Azerbeidzjan de dissident Elkhan Nuriyev via Interpol op de opsporingslijst hebben gezet.” In ieder geval zou Azerbeidzjan dringend op zoek zijn naar zijn uitlevering.

Bron: Moss Robeson

Verwijzingen:

https://eng.az24saat.org/2022/10/05/the-former-head-of-gubadli-was-detained-in-poland/
https://www-azerbaycan24-com.translate.goog/qubadlinin-sabiq-icra-bascisi-5-neferin-olumunde-teqsirlendirilir/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=en&_x_tr_pto=wapp
https://az.wikipedia.org/wiki/Qaranqu%C5%9F_k%C9%99%C5%9Ffiyyat-diversiya_d%C9%99st%C9%99si
https://uanews.lviv.ua/other/2014/04/09/38703.html
https://nl.wikipedia.org/wiki/Usta%C5%A1a
http://ukrpohliad.org/life/vid-abn-do-frontu-narodiv-shho-zaznaly-agresiyi-z-boku-rosiyi.html

Beheerder Vincent W Schoers

Copyright © 2021 door Zorgdatjenietslaapt.nl. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, of zogenaamde celebrity influencers.

Laat een bericht achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.