Een ongekende Russische mokerslag: Kiev – Lviv en 12 andere districten onder vuur genomen – Grootste aanval van Moskou tot nu toe (Video’s)

Bij de grootste luchtaanval tot nu toe heeft Rusland dinsdag 100 kruisraketten gelanceerd in een ongekende aanval die minstens twee nachtmerrieachtige uren duurde. Deze keer werden elektriciteitssystemen in de buurlanden beïnvloed, schrijft Warnews24/7.

“Ongeveer honderd raketten werden afgevuurd vanuit de Kaspische Zee, de Russische regio Rostov en ook vanuit de Zwarte Zee,” zei Joeri Ignat tegen de Oekraïense televisie, waarbij hij verduidelijkte dat “het gebruik van offensieve drones (onbemande luchtvaartuigen) niet werd geregistreerd.”

Volgens de Oekraïense autoriteiten overtreft deze inval de raketaanval van 10 oktober, waarbij Rusland 84 raketten lanceerde.

Na het bombardement van gisteren op strategische energie-infrastructuur in 12 Oekraïense steden zitten meer dan 10 miljoen burgers zonder elektriciteit.

De autoriteiten van de regio Lviv hebben gezegd dat het volledige herstel van de beschadigde elektriciteitsvoorzieningen in de regio tot een jaar zal duren.

“Lviv zit voor 80% zonder elektriciteit, er is geen verwarming en warm water, er is grote schade aan de energie-infrastructuur door de explosies,” zei burgemeester Andrey Sadovoy.

Het herstel van de getroffen energie-infrastructuurvoorzieningen zal ongeveer een jaar duren, benadrukten de autoriteiten van de regio Lviv.

“Het duurt 8-12 maanden om de werking van de energievoorzieningen in onze regio volledig te herstellen tot het niveau van voor de oorlog,” schreef Maxim Kozitsky, hoofd van Lviv OVA, op zijn Telegram-kanaal.

Hij zei dat de gevolgen van de bombardementen van eergisteren voor de regio erger waren dan in oktober, omdat de luchtaanvallen opnieuw vitale infrastructuur troffen. Alle drie de getroffen doelen werden zwaar beschadigd.

“Nu kan slechts 30% van de huishoudens in de regio tegelijkertijd elektriciteit gebruiken,” voegde Kozitsky eraan toe.

Russische luchtmacht hamert op gasproductiefaciliteiten

Gasproductiefaciliteiten en een grote raketfabriek zijn gebombardeerd door Rusland, terwijl het nieuwe raketaanvallen uitvoerde op kritieke infrastructuur in Oekraïne.

De gouverneur van de regio Nikolajev, Vitaly Kim, heeft nieuwe raketaanvallen vanuit de Zwarte Zee aangekondigd.

Op verschillende plaatsen in het land, waaronder Odessa in het zuiden van Oekraïne, de hoofdstad Kiev en de centrale stad Dnipro, werden explosies gehoord, terwijl burgers werden opgeroepen om te schuilen terwijl er werd gewaarschuwd voor luchtaanvallen.

Doelwitten waren onder meer de grote raketfabriek Yuzhmash in Dipro, zei premier Denis Smichal.

“Er vliegen nu raketten over Kiev. Nu bombarderen ze onze gasproductiefaciliteiten, ze bombarderen onze installaties in Dnipro en Yuzhmash,” zei Smichal volgens het Oekraïense persbureau Interfax.

De gouverneur van de regio Dnepropetrovsk, Valentin Reznichenko, maakte melding van een hevige explosie in een industrieel bedrijf, zonder aan te geven om welk bedrijf het gaat.

De aanvallen worden niet alleen uitgevoerd met kruisraketten, maar er zijn ook Geran-2 kamikaze-drones actief in de regio Kiev en Nikolajev.

De gouverneur van de regio Maxim Marchenko kondigde aanvallen aan op een faciliteit in de regio Odessa.

De afgelopen weken heeft Rusland de aanvallen op Oekraïense energiefaciliteiten opgevoerd en enkele van de zwaarste raketaanvallen uitgevoerd sinds het begin van de oorlog.

https://warnews247.gr/wp-content/uploads/2022/11/12-3.mp4

Noodstroomonderbrekingen in heel Oekraïne

Burgemeester Vitaly Klitschko van Kiev heeft bekendgemaakt dat in alle regio’s van Oekraïne na Kiev noodstroomonderbrekingen zijn begonnen.

“Dit is een noodzakelijke stap om het energiesysteem in evenwicht te brengen en storingen in de apparatuur te voorkomen. De helft van de hoofdstad zit zonder stroom, gevolgd door Sumy en Kharkiv.”

Het plaatsvervangend hoofd van het kabinet van de president van Oekraïne, Kyrylo Tymoshenko, zei dat de situatie van de energie-infrastructuur in het land kritiek is.

“De situatie is kritiek. De meeste inslagen werden geregistreerd in het centrum en het noorden van het land,” zei hij.

“De situatie in de hoofdstad is zeer moeilijk, er worden speciale noodprogramma’s ingevoerd. Ukrenergo moet noodstroomonderbrekingen toepassen om het energiesysteem in evenwicht te brengen en storingen in de apparatuur te voorkomen”, aldus Timosjenko.

Video of arrival in Dnepropetrovsk this morning

The Yuzhmash plant and energy facilities were hit here. pic.twitter.com/qTsbxk4xiX

— AZ (@AZgeopolitics) November 17, 2022

Russian cruise missile strike in Dnipro during rush hour. pic.twitter.com/c1sVfi28XQ

— Clash Report (@clashreport) November 17, 2022

40% van de Oekraïners zonder elektriciteit

Sinds begin oktober en kort na de Oekraïense aanlag op de Krimbrug hebben de Russen hun aanvallen op de Oekraïense energie-infrastructuur opgevoerd.

De president van Oekraïne, V. Zelensky, kondigde enkele dagen geleden aan dat tot nu toe minstens 40% van de energie-infrastructuur is vernietigd.

Het cijfer wordt nog hoger geschat op 60%.

Het is veelzeggend dat de Russen bij de raketaanval van 15 november ongeveer 100 raketten hebben afgevuurd.

Het Oekraïense energiebedrijf DTEK heeft aangekondigd dat tegen de achtergrond van de massale aanvallen van vandaag op energiefaciliteiten in heel Oekraïne noodstroomonderbrekingen plaatsvinden.

DTEK Energy kondigde aan dat 40% van de consumenten in Oekraïne zonder elektriciteit is komen te zitten.

Oekraïne: Naïeve tactiek van laffe verliezers!

In zijn verklaringen beweerde het hoofd van de presidentiële administratie van Oekraïne, Andriy Yermak, dat met deze aanvallen “de vijand gelooft dat hij onze verdediging zal verzwakken en ons in de rug zal raken.”

“Dit is een naïeve tactiek van laffe verliezers, waar we klaar voor zijn. Oekraïne heeft al uiterst moeilijke slagen van de vijand doorstaan, die niet de resultaten hebben opgeleverd die de Russische lafaards hadden verwacht.

We gaan verder. Negeer de sirenes over de luchtaanvallen niet.”

Het stroomtransmissiesysteem in de buurlanden werd ook aangetast

“Gisteren was de grootste klap voor de Oekraïense energiesector sinds het begin van de Russische speciale operatie,” zei Minister van Energie Galushenko.

“Deze aanval kan niet alleen het energiesysteem van Oekraïne treffen, maar ook dat van sommige van onze buren. Er waren raketaanvallen op zowel de productiefaciliteiten als op het elektriciteitsnet,” zei hij.

Gisteren werd in het hele land een luchtalarm afgekondigd

Naast de hoofdstad meldden lokale autoriteiten onderbrekingen in Lviv, Rivne, Kharkiv, Zhytomyr, Ivano-Frankivsk, Khmelnytskyi, alsook in de regio’s Sumy, Poltava en Vinnytsia.

In Rivne werd een vitale infrastructuurvoorziening getroffen, een deel van de stad zit zonder elektriciteit, aldus de stadsautoriteiten.
Explosies deden zich ook voor in Kovel, Vinnytsia en de regio Ivano-Frankivsk.
Noodstroomonderbrekingen werden ingevoerd in de regio’s Kiev en Sumy.
In Kremenchuk werd een substation opgeblazen.
In de regio’s Sumy, Nikolaev, Odessa, Dnepropetrovsk en Poltava is na raketaanvallen een noodstroomonderbreking van kracht.
Harkiv Gouverneur Oleg Shyngubov bevestigt de aanvallen in Kharkiv. In Zhytomyr en Kharkiv is het na de aanvallen in sommige delen van de steden donker. Na de explosies werd de metro in Kharkiv stilgelegd.

Zhelensky: “Kritieke situatie in Kiev – Noodmaatregelen en black-out”

In Oekraïne is een kritieke situatie ontstaan na nieuwe raketaanvallen op energie-infrastructuurinstallaties, zo heeft het plaatsvervangend hoofd van het kabinet van president Zelensky erkend.

“De situatie is kritiek. De meeste explosies werden geregistreerd in het centrum en het noorden van het land.”

“De situatie in de hoofdstad is uiterst moeilijk, er worden speciale programma’s voor stroomuitval ingevoerd als onderdeel van een noodsituatie,” schreef hij op zijn Telegramkanaal.

Volgens hem is het bedrijf Ukrenergo gedwongen dergelijke noodmaatregelen te nemen om het energiesysteem in evenwicht te houden en ongelukken met apparatuur te voorkomen.

Rusland “zal zijn doel niet bereiken” om de energie-infrastructuur van Oekraïne te vernietigen, zei Zelensky eerder in een videoboodschap.

“Het is duidelijk wat de vijand wil. Het zal zijn doel niet bereiken,” zei de Oekraïense president in een bericht op sociale media.

Volgens Zelensky werden gisteren “85 raketten afgevuurd door het Russische leger, voornamelijk op de energie-infrastructuur in Oekraïne.”

“We werken koortsachtig, we zullen alles herstellen, we zullen dit alles overleven,” verzekerde hij zijn landgenoten.

Another angle of the Ukrainian air defense system hitting a Russian cruise missile in the Kiev region.

As can be seen from the new footage, after a close blast, the Russian rocket calmly continued its flight to the target. pic.twitter.com/9FHPJC5L7i

— AZ (@AZgeopolitics) November 15, 2022

Zelensky: “Ongeveer 10 miljoen Oekraïners zitten zonder elektriciteit”

Oekraïne zei dinsdag dat meer dan 7 tot 10 miljoen huishoudens zonder elektriciteit zitten na een nieuw spervuur van Russische aanvallen op het elektriciteitsnet van het land.

“Meer dan zeven miljoen consumenten zijn nu afgesloten van elektriciteit” nadat 15 energievoorzieningen in heel Oekraïne werden beschadigd door Russische aanvallen, zei Kirill Tymoshenko, plaatsvervangend hoofd van het kantoor van president Volodymyr Zelensky, op sociale media.

“Onze elektriciens doen nu hun best om de stroomvoorziening zo snel mogelijk te herstellen.”

Kaart: De Russen sloegen in het hele land toe

Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Hongaarse premier: Overwinning van Oekraïne op Rusland is in principe onmogelijk en waarschuwt voor kentering in wereldorde

Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Laat een bericht achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.