EU probeert angstvallig spanningen tussen belangrijke leden te verminderen

Screenshot YouTube

De EU is dringend op zoek naar een manier om een escalerende vete over op zee opgepikte asielzoekers, die Frankrijk tegen Italië heeft gekeerd, op te lossen, zo heeft een topambtenaar in Brussel bekendgemaakt, bericht RT.

Margaritis Schinas, vicevoorzitter van de Europese Commissie, vertelde de media dat Brussel ernaar streeft een buitengewone ministeriële vergadering bijeen te roepen in de hoop dat de twee lidstaten de zaken kunnen bijleggen.

In een vrijdag gepubliceerd interview met Politico zei Schinas dat de EU “niet kan toestaan dat twee lidstaten elkaar in het openbaar bevechten en een nieuwe politieke megacrisis over migratie creëren.”

Om de situatie te sussen “neemt de Europese Commissie het initiatief” en roept zij op tot een bijeenkomst van de ministers van Binnenlandse Zaken in de komende weken, aldus de ambtenaar.

Volgens Schinas zou een alomvattende oplossing voor de hele migratieroute in het centrale Middellandse Zeegebied de voorkeur verdienen. Dat zou ook “ontwikkelingshulp en burenhulp aan landen van herkomst en doorreis” moeten omvatten, een gebied waar nog ruimte voor verbetering is, aldus de vicevoorzitter van de Europese Commissie.

De spanningen tussen Parijs en Rome laaiden op nadat de onlangs beëdigde Italiaanse regering weigerde het schip Ocean Viking, dat door een Franse NGO wordt beheerd, in haar havens te laten aanmeren. Het schip vervoerde ongeveer 230 asielzoekers die op zee waren opgepikt.

De Franse regering verweet Italië al snel “onaanvaardbaar gedrag” en het niet nakomen van “Europese verplichtingen.”

Minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin zei donderdag dat de Franse autoriteiten de Ocean Viking zouden toestaan voor anker te gaan in Toulon.

Parijs kondigde echter ook aan dat het zijn eerdere plan om 3500 asielzoekers op te nemen die zich momenteel in Italië bevinden, zou bevriezen, en drong er bij andere EU-lidstaten op aan hetzelfde te doen.

De Italiaanse premier Giorgia Meloni beschuldigde Frankrijk ervan de “Europese dynamiek van solidariteit en delen” te verraden en noemde de houding van Parijs “agressief.”

Opeenvolgende Italiaanse regeringen hebben benadrukt dat het land een onevenredig groot aantal nieuwkomers heeft moeten opnemen en hebben de andere EU-lidstaten opgeroepen de last te delen.

Het nieuw gekozen kabinet heeft gezworen illegale immigratie hard aan te pakken.

Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

IMMIGRATIE DOSSIER

Syrisch gezin Ahmad Suliman krijgt 132 000 euro bijstand per jaar

Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Laat een bericht achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.