EU verstrikt in krijsende tegenstrijdigheden: Nee tegen Russisch gas via pijpleidingen, ja tegen Russisch vloeibaar gas

Hoe past dit in elkaar? Terwijl de EU als onderdeel van haar strafmaatregelen tegen Kremlinleider Vladimir Poetin de invoer van gewoon Russisch aardgas massaal heeft verminderd, is de EU-invoer van vloeibaar gas uit Rusland dit jaar met 46 procent gestegen. Wordt de EU nu weer afhankelijk van Russisch gas?

De EU is verstrikt in krijsende tegenstrijdigheden – opnieuw. Sinds de inval van Russische troepen in Oekraïne (24 februari) hebben de politieke besluitvormers herhaaldelijk de overtuiging geuit dat zij hun afhankelijkheid van Russisch gas willen verminderen. Maar dat is slechts een deel van de waarheid, schrijft Exxpress.at.

Terwijl de Russische aardgasleveringen aan Europa via pijpleidingen sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne door de sancties drastisch zijn gedaald, is de EU-invoer van vloeibaar aardgas (LNG) uit Rusland in de eerste negen maanden van 2022 met 46 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, zo heeft de Europese Commissie nu bekendgemaakt.

In september nog verkondigde EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen: “We moeten de inkomsten van Rusland verminderen, die Poetin gebruikt om zijn wrede oorlog in Oekraïne te financieren.” Wat de invoer van aardgas via gaspijpleidingen betreft, kan dit waar zijn. Maar dit geldt absoluut niet voor de invoer van Russisch vloeibaar aardgas.

Integendeel: uit statistieken die de EU-Commissie aan het weekblad Politico heeft verstrekt, blijkt dat de EU-landen in de periode van januari tot september 2022 16,5 miljard kubieke meter Russisch LNG hebben ingevoerd. Ter vergelijking: in de eerste negen maanden van 2021 bedroeg de invoer 11,3 miljard kubieke meter. Een stijging van 46 procent.

Toegegeven, de stijging van de LNG-invoer is relatief klein in vergelijking met de enorme daling van de Russische gasinvoer via pijpleidingen. Volgens de EU-Commissie zijn deze in dezelfde periode gehalveerd van 105,7 miljard kubieke meter in 2021 tot 54,2 miljard kubieke meter in 2022. Toch staat de verhoging van de LNG-kosten in schril contrast met de algemene EU-retoriek.

Volgens een analyse van energiemarktwaakhond Montel zijn Frankrijk, Nederland, Spanje en België de belangrijkste importeurs van Russisch LNG in 2022, waarbij een derde van de Russische LNG-leveringen aan Europa naar Frankrijk gaat en bijna een kwart naar Spanje.

Het meeste Russische LNG dat Europa binnenkomt, is afkomstig van het energiebedrijf Novatek, dat de Yamal LNG-terminal in het noordwesten van Siberië exploiteert. Sommige Europese landen hebben langetermijncontracten voor de invoer van LNG die meerdere jaren lopen. Slechts twee landen in Europa – het Verenigd Koninkrijk en Litouwen – hebben de invoer van Russisch LNG volledig stopgezet.

Waarnemers wijzen er nu op dat de EU-landen het risico lopen dat een toenemend gebruik van LNG uit Rusland over zee Europa blootstelt aan een nieuwe afhankelijkheid van Poetin’s gas in 2023, net nu de EU probeert haar gasvoorraden voor de winter aan te vullen.

Ogen worden voor Russische LNG-stromen consequent gesloten 

Anne-Sophie Corbeau, een mondiale onderzoekswetenschapper aan Columbia University, zei dat het “erg gemakkelijk is voor iedereen om de ogen te sluiten” voor de Russische LNG-stromen naar Europa. Vanuit economisch oogpunt is het volgens Corbeau “logisch” dat Europa voorlopig LNG uit Rusland blijft importeren. Maar ze voegde eraan toe dat een toename van de invoer van Russisch LNG het risico inhoudt dat “Rusland LNG gebruikt als een geopolitiek wapen” – zoals het heeft gedaan met gas via pijpleidingen.”

Ondertussen oefent Oekraïne druk uit op de EU. Svitlana Romanko, directeur van de Oekraïense actiegroep Razom We Stand, die pleit voor een volledig EU-embargo op Russische fossiele brandstoffen, zei dat er een duidelijk moreel argument was voor een onmiddellijke stopzetting van de Russische LNG-invoer.

“Terwijl de EU het heeft over sancties en embargo’s, wordt er in werkelijkheid heel weinig gedaan om de invoer van LNG te beperken,” aldus Romanko. “Europa moet nu handelen en een einde maken aan deze absurde en contraproductieve financiering van de Russische oorlogsmachine.”

Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Wat u en uw gezin moeten doen in de eerste 90 dagen na een catastrofale instorting

Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Laat een bericht achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.