Europa zit in een DEÏDUSTRIALISATIESPIRAAL door aanhoudende energiecrisis

Plaggenhut Drenthe 1936

De aanhoudende en slopende energiecrisis in de Europese Unie (EU) zorgt ervoor dat veel van de grootste industrieën van het blok hun productie terugschroeven, waardoor de kans toeneemt dat het continent deïndustrialiseert, schrijft Arsenio Toledo.

De energiecrisis dwingt veel van de grootste en meest energie-intensieve bedrijven van het continent om hun energieverbruik te beperken. Als gevolg van deze energieplafonds sluiten veel bedrijven hun fabrieken, verkleinen ze hun werkplekken of verplaatsen ze hun activiteiten naar buiten het continent, waar energie in overvloed aanwezig is en de EU-regelgeving inzake energieverbruik hen niet kan bereiken. Een van de grootste verliezers van het continent is het Duitse conglomeraat BASF, de grootste producent van chemicaliën ter wereld. Als reactie op de energiecrisis zei het bedrijf dat het in plaats van zijn productie terug te schroeven, zijn personeelsbestand in eigen land permanent zou inkrimpen en zou uitbreiden in China.

“De Europese chemiemarkt groeit al ongeveer tien jaar slechts zwak en de aanzienlijke stijging van de aardgas- en energieprijzen in de loop van dit jaar zet de chemische waardeketens onder druk”, aldus Martin Brudermueller, Chief Executive Officer van BASF.

Veel andere industrieën leggen hun productiecapaciteit stil of beperken hun quota vanwege de hogere energiekosten.

“Volgens schattingen van Jefferies is al een tiende van de Europese ruwstaalproductiecapaciteit stilgelegd. Alle zinksmelterijen hebben hun productie ingeperkt en sommige zijn gesloten. Ook de helft van de primaire aluminiumproductie is stilgelegd”, schrijft Irina Slav op OilPrice.com. “En in de meststoffensector is 70 procent van de fabrieken stilgelegd vanwege het energietekort. Ook chemische fabrieken beperken hun activiteiten, ovens voor ferrolegeringen worden koud en de productie van kunststoffen en keramiek krimpt eveneens.”

De Verenigde Staten ontvangen ook meer Europese bedrijven die verhuizen naar landen met een grotere beschikbaarheid van energie. Energieproblemen, samen met een onvriendelijk investeringsklimaat en de wens om de productie te verhogen, zorgen ervoor dat veel fabrikanten voor Amerika kiezen.

Europa heeft meer energie nodig om zijn industrie terug te brengen

In 2021 voorzag de Russische aardgasstroom naar de EU in ongeveer een derde van de gasvraag van het blok. Eind 2022 zullen de Russische energiestromen naar de EU dalen met ruwweg 80 miljard kubieke meter aardgas, of ongeveer 20 procent van de totale vraag.

Meer invoer van vloeibaar aardgas uit de VS en meer aardgasproductie uit Noorwegen zullen het tekort helpen compenseren, maar niet genoeg. Als Europa zijn prijzen wil stabiliseren, zal het de vraag naar aardgas met ongeveer 10 procent moeten verminderen.

Volgens Anne-Sophie Corbeau, global deliveries scholar aan Columbia University’s Center on Global Energy Policy, kan Europa deze winter doorkomen als het “niet te koud” is. Maar om de volgende winter het hoofd te bieden, zal het zijn aardgasimporten exponentieel moeten opvoeren.

Het Noorse staatsenergiebedrijf Equinor heeft de gasproductie van het land dit jaar al met 10% opgevoerd. Maar Eirik Waerness, senior vice-president en hoofdeconoom van Equinor, waarschuwde dat het land niet de capaciteit heeft om de productie verder op te voeren.

Andere grote projecten om de EU van meer gas te voorzien zullen op zijn vroegst in 2025 in productie gaan. Daartoe behoren een grote investering in het North Field East-project van Qatar en de aanleg van Amerikaanse exportterminals voor vloeibaar aardgas.

Bovendien moet Europa de vraag naar energie wellicht sterker terugdringen dan nu wordt verwacht, omdat het continent zich ook moet voorbereiden op een sterke daling van de energieproductie uit duurzame energiebronnen zoals kernenergie en waterkracht.

“Eén ding is glashelder geworden: minder energieverbruik in de industriële sectoren van Europa is echt geen reden voor een feestje,” schreef Slav. “Het is eerder een reden tot bezorgdheid en dringende actie van de kant van beleidsmakers.”

De energiecrisis in Europa leidt ertoe dat overal op het continent protesten losbarsten waarin de heropening van de energieverbindingen met Rusland wordt geëist.

Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Mijn medeburgers, dit is jullie verantwoordelijkheid en jullie zullen ervoor boeten

Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Laat een bericht achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.