FVD stelt vragen: ‘Deze schokkende cijfers zijn recent bekendgemaakt, maar u hoort of ziet er niets over’

Help door deze informatie met kennissen op je social media te delen!

Afgelopen week is het Sectorkompas Ambulancezorg 2021 gepubliceerd. Dit tabellenboek biedt inzicht in de ambulancesector in beeld en getal.

Daaruit blijkt onder meer dat de zogeheten first responder in 2021 maar liefst 1824 keer vaker is ingezet dan in 2020, toen er een dodelijke pandemie zou heersen. De inzet van de first responder is ondersteunend aan de reguliere ambulancezorg. De first responder is een hulpverlener die in afwachting van de komst van de ambulance de reanimatie opstart. In 2020 werd de first responder 3774 keer ingezet, in 2021 maar liefst 5598 keer.

Hoe kan dit nou?

In 2021 steeg ook de vraag naar de rapid responder, een ambulanceverpleegkundige die zelfstandig wordt ingezet bij meldingen waarbij de meldkamer ambulancezorg geen vervoer van de patiënt verwacht. De rapid responder moest in 2021 ongeveer 10.000 keer vaker uitrukken in vergelijking met 2020. Het aantal inzetten ging van 47.289 naar 57.154.

FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen vroeg zorgminister Ernst Kuipers: “Hoe kan dit nou?” Hij kreeg geen antwoord en daarom heeft hij nu Kamervragen gesteld.

Plotselinge sterke stijging

Van Houwelingen wil van de minister weten hoe hij de plotselinge sterke stijging van de vraag naar ‘rapid responders’ en ‘first responders’ in 2021 verklaart. “Indien deze verklaring er niet is, kunt u dit dan laten onderzoeken?”

“Deze schokkende cijfers zijn recent bekendgemaakt, maar u hoort of ziet er niets over in de politiek en media,” schrijft het Kamerlid.

Hoe kan het dat sinds 2021 plotseling de vraag naar ambulances en ‘first’ en ‘rapid responders’ sterk is gestegen? Deze schokkende cijfers zijn recent bekend gemaakt maar U hoort of ziet er niets over in de politiek en media. Gelukkig stelt FVD wel vragen: https://t.co/D38gFCv6BH pic.twitter.com/8oRt7P7p2L

— Pepijn van Houwelingen (@PvanHouwelingen) November 21, 2022

4.9
23
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Source: ninefornews.nl

Laat een bericht achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.