Gideon van Meijeren clasht met minister Yesilgöz over uitspraken in podcast: ‘Ik vind dit heel zorgwekkend’

Help ons door deze info met kennissen op je social media te delen!

FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren clashte donderdag in de Kamer met minister van Justitie Yesilgöz. Aanleiding daarvoor waren uitspraken die hij heeft gedaan in de Belgische podcast Compleetdenkers.

Daarin sprak hij de hoop uit dat er een massale vreedzame, revolutionaire beweging opstaat die gebruikmaakt van het democratisch recht om naar het parlement te trekken en op geweldloze, liefdevolle wijze te eisen dat de regering ten val komt.

“Ik vind het heel zorgwekkend dat de minister van Justitie suggereert dat deze uitspraken strafbaar zijn en dat zij het Openbaar Ministerie, dat nota bene onder haar verantwoordelijkheid en onder haar aanwijzingsbevoegdheid valt, onder druk heeft gezet om deze uitspraken te beoordelen,” zei Van Meijeren.

Nadat @GideonvMeijeren de hoop op een #fluwelenrevolutie uitsprak, werden deze uitspraken door de @NOS verdraaid. Minister @DilanYesilgoz nam de desinformatie over en suggereerde dat de uitspraken strafbaar zijn, Minister @SigridKaag noemde ze zelfs expliciet “opruiing”. #FVD 1/2 pic.twitter.com/Cvn4Hw9ElU

— Forum voor Democratie (@fvdemocratie) November 17, 2022

(Video verwijderd? Klik hier…)

Dat is smaad, mogelijk zelfs laster

De minister zei dat ze het OM niet heeft geïnstrueerd om zijn woorden te wegen. “Dat is dus niet gebeurd. Ik ben blij dat we dat hebben opgehelderd.” Ze voegde toe dat je een regering ten val kunt brengen door middel van verkiezingen. “Dan kan je gewoon stemmen.”

Van Meijeren zei dat minister Yesilgöz zelf wat beter moet luisteren. “Ik heb namelijk niet gezegd dat zij een opdracht tot vervolging heeft gegeven. Ik heb gezegd dat zij het OM onder druk heeft gezet om mijn uitspraken te onderzoeken. En dat heeft zij op Twitter gedaan door aan te geven: het is nu aan het OM om te beoordelen of deze uitspraken wel of niet strafbaar zijn,” zei hij.

Het Kamerlid wees er verder op dat de regering met één mond spreekt. Nu is het zo dat minister Kaag hem heeft beschuldigd van een strafbaar feit. “Zij heeft gezegd dat ik mij schuldig heb gemaakt aan opruiing. Dat is smaad, mogelijk zelfs laster, als straks blijkt dat dit niet het geval is,” benadrukte Van Meijeren.

Zij kunnen schrijven wat zij vinden dat zij moeten schrijven

Yesilgöz hield vol dat ze het OM niet onder druk heeft gezet. Over de uitspraak van Kaag zei ze: “Het staat iedereen vrij om, net zoals het de heer Van Meijeren vrijstaat om ergens wat van te vinden, daar vervolgens ook wat van te vinden.”

Van Meijeren wees erop dat de NOS desinformatie verspreidde, die klakkeloos werd overgenomen door tal van andere media en politici. “De minister van Financiën heeft mij beschuldigd van een strafbaar feit. Zij heeft gezegd dat ik me schuldig heb gemaakt aan opruiing. Daarmee wordt vanuit de regering een oordeel gegeven over de strafbaarheid van uitlatingen en wordt wel degelijk het OM onder druk gezet om deze uitspraken nu ook te gaan onderzoeken.”

De minister claimde dat ze letterlijk op Twitter heeft geschreven: ‘Het is niet aan mij als minister van JenV om te bepalen wie wordt vervolgd’. Over de NOS zei ze dat ‘zij kunnen schrijven wat zij vinden dat zij moeten schrijven’.

De regering moet met één mond spreken. Dus als Minister @SigridKaag oordeelt dat ik me heb schuldig gemaakt aan “opruiing”, dan is dat staatsrechtelijk het standpunt van de regering. @Het_OM kan dit nu onmogelijk nog onafhankelijk onderzoeken. #FVD

Kijk: https://t.co/cuYjimDBu1 pic.twitter.com/t4MMGhqBWw

— Gideon van Meijeren (@GideonvMeijeren) November 17, 2022

Hondenfluitjes

“De minister leest haar tweet voor om zogenaamd zo feitelijk mogelijk te zijn, maar ze citeert zichzelf verkeerd. Ze heeft aangegeven: ‘wel of geen strafrechtelijke stappen is een overweging van het OM’,” constateerde Van Meijeren.

“Daarmee suggereert zij dat die uitspraak weleens strafbaar zou kunnen zijn en onderzoek zou kunnen verdienen van het OM. De minister is de hoogste baas van het OM, dus ik kan me heel goed voorstellen dat een officier van justitie die zo’n tweet leest, denkt: misschien moeten wij hier wel iets mee. Het OM is dus wel degelijk onder druk gezet. Als u zichzelf gaat citeren, doet u dat dan alstublieft ook juist.”

Minister Yesilgöz begon vervolgens over ‘hondenfluitjes’, een term die gebruikt wordt om onwelgevallige uitspraken in verband te brengen met antisemitisme.

4.9
16
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Source: ninefornews.nl

Laat een bericht achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.