In afwachting van de bevrijding: Een verslag van het front en een waarschuwing

Als u dramatisch nieuws en foto’s verwacht uit de Donbass, waar Russische geallieerde troepen langzaam maar onverbiddelijk oprukken, en elke week duizenden nazi’s van alle westerse nationaliteiten en tientallen van hun militaire voertuigen en bergen van hun uitrusting vernietigen, terwijl ze steden en dorpen bevrijden (dit alles ongemeld door de westerse media), sorry. Dit is een verhaal van het thuisfront. Het is een menselijk verhaal. Ik hoop dat het u allemaal duidelijk wordt, schrijft Batiushka.

Het gaat over een klein stadje ten zuiden van Kiev. Twee jaar geleden kochten Oekraïense (hoewel ze Russen zijn, wat hen betreft) familieleden, een echtpaar met twee volwassen kinderen, daar een gloednieuw huis. Ik ben er geweest en heb er gelogeerd. Vorig jaar. Ik ken het goed en de weg van daar naar het centrum van Kiev. Ik zou u er nu heen kunnen brengen.

Allereerst sneeuwt het daar. Foto’s die ik kreeg toegestuurd laten dat zien. De lange nazomer is echt voorbij. En de Russen hebben besloten dezelfde tactiek te gebruiken als de Amerikanen in Servië: raketten afvuren op de energie-infrastructuur. Dank u, VS, voor uw voorbeeld van hoe oorlog te voeren.

De Oekraïense munt, de hryvnia, is met 30% gedaald ten opzichte van de dollar, pond en de euro. Alles wat wordt ingevoerd is minstens zoveel duurder geworden. Veel dingen zelfs met 100%. Dat is vergelijkbaar met de situatie in West-Europa, waar ik nu woon. Daar komt bij dat wat je vroeger uit Rusland haalde, nu vanwege “sancties” niet meer te krijgen is.

Alleen is dat in Oekraïne tegen de achtergrond van de failliete economie die door de VS/het VK/de EU met miljarden dollars per maand wordt overeind gehouden. Hoe wilt u leven in een land waar het BBP dit jaar met 40% is gedaald? En er is geen teken van enige verandering in de toekomst, althans niet totdat het regime in Kiev instort, Zelensky vanaf het dak van de Amerikaanse ambassade per helikopter naar Miami vertrekt (herinnert u zich Saigon?), nazi’s zich vastklampen aan de buitenkant van Amerikaanse vliegtuigen die opstijgen van Borispol Airport (herinnert u zich Kabul?), andere fanatieke nationalisten naar Polen vertrekken (sommigen hebben dat al gedaan), en Rusland het hele land bevrijdt, zoals nu noodzakelijk en onvermijdelijk lijkt.

De vastgoedprijzen in het centrum van Kiev zijn gedaald. Velen proberen te verhuizen, want er zijn vooral flats en ook de explosies zijn vooral in Kiev. Als u in een hoogbouwflat zit, zult u die natuurlijk nooit kunnen verkopen, tenzij u op een lage verdieping zit. Niemand wil vastzitten in een lift of, bijna net zo erg, als je elke dag je boodschappen via de trap naar de vijftiende verdieping moet dragen.

Je moet alles zelf doen. Er zijn nog maar weinig arbeiders over omdat ze gillend en schoppend naar het leger zijn ontvoerd. Als ze geluk hebben, kunnen ze zich overgeven aan hun Russische broeders voordat ze in stof worden veranderd of in de rug worden geschoten door de gehate Oekraïense geheime politie. De werklui die overblijven vragen astronomische tarieven. Mijn familieleden zijn erg blij dat ze eindelijk alles klaar hebben, een paar weken voordat het allemaal begon in februari.

Afgelopen donderdag zag X een ernstig ongeluk op de weg vlakbij: de verkeerslichten werkten niet vanwege een stroomstoring. Dat gebeurt overal. De straten zijn donker, geen licht.

Velen werken thuis, of deden dat vroeger. Dat is nu moeilijk, want in het beste geval heb je maar drie tot vier uur stroom voordat het voor minstens evenveel tijd uitvalt. Er is geen licht. En dan zorgen zelfs de beste batterijen in een computer ervoor dat je na een uur of twee geen stroom meer hebt – dat wil zeggen, als je internet hebt, wat niet overal het geval is.

En vergeet niet uw telefoon op te laden zodra er weer stroom is. De stroom zal niet blijven aanhouden en kan de hele dag uitvallen. Dat kunt u niet weten. En als de stroom uitvalt, valt ook de boiler uit. Geen verwarming, geen warm water. De ramen zijn met een X afgeplakt tegen mogelijke raketontploffingen, waardoor het glas zou versplinteren. Mijn familie zag afgelopen mei een raket overkomen. Hij landde in Kiev.

En soms stopt de wasmachine halverwege de cyclus. Stroomstoring. Dat is lastig. En vergeet niet altijd een zaklamp in uw zak of handtas mee te nemen en minstens één andere zaklamp in huis te hebben. Velen gebruiken primus-kachels van Zweedse makelij om te koken – als u er een en de navullingen kunt krijgen. Sommige Zweden doen hier goede zaken op.

Wat winkelen betreft, wel, de openingstijden veranderen met de stroomuitval, hoewel de winkels op de hoek open blijven als het donker is. En natuurlijk is Kiev teruggegaan naar een cash-economie. De betaalautomaten werken niet – geen elektriciteit. Hopelijk worden de bankgeldautomaten vaak genoeg aangevuld. Tenminste, als je geld op je rekening hebt staan.

Mijn familie heeft geen auto. Veel van de Oekraïners die rijk genoeg zijn om een auto te hebben, zijn afgelopen maart/april/mei met hun zonen in de rekruteringsleeftijd naar het Westen gereden (steekpenningen tot 5.000 dollar per keer aan de grenswachters, voor wie het laatst vertrokken is), en wonen nu in krappe vertrekken in de huizen van westerse mensen die naïef en ooit welvarend genoeg waren om hen op te nemen.

Mijn familieleden hebben veel geluk, want zij kunnen op minibusjes stappen die hen naar hun huis op het platteland brengen. Gewoon een houten aangelegenheid, maar er zijn daar groenten, vooral aardappelen, en veel brandhout. Ze hadden een drukke zomer in de grote moestuin. Ze bereiden zich voor op de winter, plukken, bottelen en inmaken. De enige manier van verwarmen daar is hout in de kachel stoppen. Geen gas, maar dat heb je dan ook niet nodig. En je kunt zelfs zonder elektriciteit, want er is een voorraad kaarsen. Het enige probleem is dat het er in de winter echt koud wordt, -20 of -30 buiten, -10 binnen, tenzij je constant verwarmt. Dus blijf je zoveel mogelijk binnen en leg je voor jaren veel droog brandhout klaar.

Dit alles is een waarschuwing voor West-Europa. Ik weet dat u wordt afgeleid door het wereldkampioenschap voetbal. Wees dat niet. Hebt u ook gestemd voor Amerikaanse marionettenleiders zoals Zelensky? U wilde ook door de VS ge-Oekraïniseerd worden? Dan is dit ook uw toekomst. U bent gewaarschuwd. Ik heb vrienden in Letland, Litouwen en Moldavië. Zij leven al zo. Dit is een virus dat in westelijke richting naar u toe kruipt.

U ziet uw toekomst – tenzij u zich tijdig kunt ontdoen van uw pro-nazi marionettenregeringen. Kies Rusland-vriendelijke regeringen. Sluit vriendschap met uw buren in het oosten van Europa. (Nooit gehoord van “heb uw naaste lief”?). Moskou ligt 1600 kilometer van Berlijn, ongeveer 2500 kilometer van Rome, Parijs en Londen. U weet dat het logisch is. U kunt het binnenkort lekker warm hebben.

Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Von der Leyen in toespraak: Solidariteit met Oekraïne zal onwrikbaar zijn

Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Laat een bericht achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.