Klachten over Nieuwsuur-serie Ophef: ‘Een staaltje uiterst tendentieuze journalistiek’

Help door dit met jouw kennissen op je social media te delen!

Ondanks dat de meeste klimaatwetenschappers het erover eens zijn dat de verandering van ons klimaat ongekend snel gaat, zijn er nog altijd mensen die daar aan twijfelen, wordt gesteld in de Nieuwsuur-serie #Ophef.

“Zij delen cijfers, grafieken en satellietbeelden die klimaatverandering zouden tegenspreken, maar doordat ze die verkeerd interpreteren of uit de context treken, kloppen de conclusies niet meer.”

In de aflevering die zaterdag op YouTube is geplaatst, moet wetenschapper Ferdinand Meeus het ontgelden. Hij gelooft niet in de rampscenario’s die ons worden voorgehouden.

Heb net klacht ingediend bij NPO ombudsman over Nieuwsuur programma Ophef over klimaatmisinformatie met Rudy Bouma. Het is vooral eenzijdig en cherry picking. Ik vraag uitdrukkelijk dat mijn wederwoord wordt gepubliceerd.
U kan ook klacht indienen via mail nr [email protected] pic.twitter.com/RVFlCgCFkI

— ferdinand meeus (@fmeeus1) November 5, 2022

Eenzijdig en cherry picking

Meeus diende naar aanleiding van de aflevering een klacht in bij de NPO Ombudsman. “Het is vooral eenzijdig en cherry picking,” schrijft hij op Twitter. Hij beklaagt zich over het feit dat presentator Rudy Bouma zijn weerwoord niet heeft meegenomen in de aflevering. Daarin worden zijn claims weerlegd, stelt Meeus.

Ook onderzoeker Annelies Strikkers verstuurde een klacht naar de Ombudsman. “Het programma is bij herhaling eenzijdig, niet objectief en doet niet aan wederhoor of gebruikt het uit de context,” zegt ze.

FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen twittert: “Je verwacht het niet! De NPO slaat weer eens toe en zondigt tegen de journalistieke code door geen objectief nieuws, maar de propaganda van de macht uit te zenden.”

Niet in overeenstemming met de Mediawet

Ook Bauke Geersing, voormalig NOS-directeur, klom in de pen. Hij schreef een brief aan de redactie van Nieuwsuur en Bouma.

“Het programma liet Bouma en klimaatwetenschappers los gaan op Meeus, zonder dat hem een weerwoord werd gegund. Een staaltje uiterst tendentieuze journalistiek,” vindt Geersing.

“Het voorzien in een weerwoord is essentieel voor een evenwichtig journalistiek programma, zeker daar Meeus wordt verweten zich te concentreren op uitzonderingen en verkeerde verbanden. Door die mogelijkheid niet te bieden, is dit NPO-programma niet in overeenstemming met de Mediawet, noch met de missie van de NOS voor journalistieke programma’s,” constateert Geersing.

5
23
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Source: ninefornews.nl

Laat een bericht achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.