Legerdeskundige waarschuwt: “Gehele defensieve strijd van Oekraïne nu in gevaar”

Kolonel Markus Reisner, commandant van de Garde en deskundige van de Oostenrijkse strijdkrachten op het gebied van het conflict in Oekraïne

Het wordt steeds somberder in Oekraïne”, zo analyseert kolonel Markus Reisner, Oekraïne-expert en Garde-commandant, de dramatische situatie in het oorlogsgebied. De Russische aanvallen op de energievoorziening zouden het land verlammen en de defensieve strijd acuut in gevaar brengen, bericht Exxpress.at.

Na 250 dagen oorlog in Europa is de situatie voor Oekraïne dramatisch – sinds 10 oktober zijn aanvallen van Russische strijdkrachten op kritieke infrastructuur in het land met 35 miljoen inwoners aan de gang, met ernstige verwoestingen tot gevolg.

“Recente satellietbeelden laten zien dat het in Oekraïne steeds donkerder wordt in vergelijking met de omringende landen. Na 250 dagen wordt de situatie in de oorlog om Oekraïne gekenmerkt door verdere verwoestende escalaties. Hiertoe behoren verschillende wederzijds uitgevoerde spectaculaire aanvallen in de afgelopen weken. Dit wijst erop dat een pacificatie van het conflict in de nabije toekomst kan worden uitgesloten,” aldus Oekraïne-expert en Garde-commandant kolonel Markus Reisner, die de huidige situatie analyseert.

Russische troepen graven zich in posities in

En de legerdeskundige analyseert verder: “De 35 miljoen mensen die in Oekraïne achterblijven, gaan een strenge winter met een onzekere uitkomst tegemoet. Half oktober werd een eerste aanval uitgevoerd in de buurt van Kiev op het “centrale zenuwstelsel”, de 750 kV-lijnen. Deze leiden weg van de resterende negen bestaande reactoren in de drie actieve kerncentrales en voeden de 330 kV-lijnen via zeven centrale onderstations. De vernietiging van de onderstations en de centrale 750 kV-lijn zou rampzalige gevolgen hebben.”

Tegelijkertijd bereidt het Oekraïense leger een offensief voor voor het begin van de winter, zegt kolonel Reisner: “Oekraïne probeert heimelijk een derde offensief te forceren. Een push vanuit het gebied ten oosten van de Dnjepr en Zaporozjye richting Melitopol en de Zee van Azov. Als het zou lukken, zou de hele Russische troepenmacht in de gebieden Kherson, Zaporozhye en de Krim voor de winter van bevoorrading zijn afgesneden. Op dit moment proberen de Russische troepen de Oekraïense troepen te vernietigen met artillerie, kamikaze-drones en luchtmacht. Oekraïne daarentegen zet zijn eigen langeafstandsgeschut in (waaronder door de VS geleverde HIMARS-systemen), GEPARD-antiluchtvaarttanks en S300-luchtdoelbatterijen. Het is duidelijk dat Rusland zich ingraaft voor de verdediging langs het grondgebied dat het bezet houdt. In de Donbass en Kherson zijn uitgebreide schanswerkzaamheden zichtbaar. De Russen zijn duidelijk gekomen om te blijven.”

Minister van Defensie Sergei Shoigu meldde onlangs de aanstaande komst van 82.000 Russische troepen aan het Oekraïense front.

In tegenstelling tot veel berichten in West-Europese media is het moreel van de Russische troepen “niet gebroken”, zegt de legerexpert: “Van een ineenstorting van het moreel is geen sprake, ondanks alle video’s die in het Westen het tegendeel beweren. De gedeeltelijke mobilisatie is begonnen, ondanks aanvankelijke  tekortkomingen. In december en januari zal de massa van de gemobiliseerden in de gevechtsgebieden aankomen, waar zij het belangrijkste tekort van de Russische strijdkrachten sinds februari, het gebrek aan infanterie, zullen aanvullen. Oekraïne moet zich hierop voorbereiden.”

Poetin: 318.000 man inclusief vrijwilligers gemobiliseerd

Het aantal Russen dat gemobiliseerd is voor de speciale militaire operatie in Oekraïne is opgelopen tot 318.000, aangezien het aantal vrijwilligers niet afneemt. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin vrijdag bekendgemaakt. Hij verklaarde:

“We hebben al 318.000 mensen gemobiliseerd. Waarom 318.000? Omdat de vrijwilligers komen. Het aantal vrijwilligers neemt niet af.”

Volgens het staatshoofd zijn al 49.000 mensen aan gevechtstaken in de Russische troepen toegewezen, terwijl de rest in opleiding is. Hij benadrukte:

“Dit is een zeer groot aantal mensen. Achtergelaten gezinnen, moeders, vaders, kinderen, echtgenotes. Natuurlijk doet de staat er alles aan om hen te steunen.”

Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Willen jullie de totale deïndustrialisatie?

Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Laat een bericht achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.