Mensen die naar debat over digitale euro wilden kijken hardhandig weggestuurd: ‘Hoe antidemocratisch is dit?’

Foto: Videostill Twitter/Marianne Zwagerman

Help anderen door deze informatie met vrienden op je social media te delen!

Minister van Financiën Sigrid Kaag zei woensdag tijdens een druk bezocht commissiedebat over de digitale euro dat er nog geen concreet voorstel ligt voor een zogeheten CBDC, digitaal centralebankgeld. Ze zei ook dat het nog helemaal niet zeker is dat zo’n digitale munt er komt. Als hij er wel komt, duurt dat nog vele jaren, beweerde Kaag.

“Er wordt gedaan, zeker op social media, alsof het ding er al is. We spreken erover, er is nog niets besloten, er ligt nog niet eens een voorstel,” zei de minister geïrriteerd.

Ze beloofde dat mensen de gewone euro kunnen blijven gebruiken. “Het is een mogelijke aanvulling op contant geld, geen vervanging,” aldus Kaag.

Opheldering

Het debat over de digitale euro trok zoveel bezoekers, dat niet iedereen in de zaal kon plaatsnemen. Buiten het gebouw van de Tweede Kamer stonden lange rijen. Er gebeurde vervolgens iets opmerkelijks: de politie en marechaussee werden opgetrommeld om de mensen weg te jagen.

“De Tweede Kamer is het huis van de democratie voor alle Nederlanders. Waarom worden ze dan hardhandig weggestuurd?” vraagt Kamerlid Wybren van Haga. Hij heeft om opheldering gevraagd bij de Kamervoorzitter.

“Dus mensen die naar het debat wilden kijken (dat tot ongebreidelde overheidscontrole kan leiden) werden door de ME aangepakt? Terwijl ze ook nog waren aangemeld om te komen? In wat voor autocratische nachtmerrie komen wij terecht? Hoe antidemocratisch is dit?” vraagt BVNL-bestuurslid Hans van Tellingen.

En wij stonden veilig hoor, de politieagenten lieten ons daar ongestoord ons werk doen nadat ook @rickvanv, onze gasten en ik de Kamer niet in konden komen. Wij mochten daar niet staan en zouden in de Kamer opnemen. Hadden een zaaltje geregeld en alles. #opznkop pic.twitter.com/YKbZdBrfxJ

— Marianne Zwagerman (@mariannezw) November 24, 2022

Intimiderende lange wapenstokken bij de hand

Columnist Marianne Zwagerman stond met de bus van de podcast Op z’n Kop! bij de Tweede Kamer. Ze merkt op dat ook diverse journalisten en mediamakers niet werden toegelaten ondanks hun aanmelding. “Dit schaadt het democratisch proces.”

Ze heeft er slecht van geslapen. “Flashbacks naar die keer op het Museumplein. Onveilig gevoel in mijn eigen stad. Ik lach erbij als ik zeg dat ik PTSS opliep van dat politiegeweld, maar ik meen het wel serieus.”

“Wie gaf ze die opdracht en waarom?” vraagt Zwagerman. “Op grond waarvan worden burgers die zich keurig aanmeldden voor een Kamerdebat en niks anders deden dan wachten in de rij in de stromende koude regen weggejaagd door politie en marechaussee met intimiderende lange wapenstokken bij de hand?”

4.8
31
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Source: ninefornews.nl

Laat een bericht achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.