NAVO klaar om Tiraspol aan te vallen?

Gonzalo Lira plaatste onlangs twee beschuldigende en voorspellende verhalen over NAVO’s duidelijke beweegredenen en waarschijnlijke kinetische militaire doelstellingen op korte termijn. Hij concludeerde dat de VS en de NAVO na de ontploffing van een “vuile bom” op Oekraïens grondgebied de gelegenheid zouden aangrijpen om de 101e luchtlandingsdivisie vanuit Roemenië naar Odessa te verplaatsen, schrijft David Sant.

13:50 https://www.youtube.com/watch?v=meBMKIe5d0M&ab_channel=GonzaloLira%E2%80%94Again

en

15:00 https://www.youtube.com/watch?v=meBMKIe5d0M&ab_channel=GonzaloLira%E2%80%94Again

beide kunnen 1,5x-1,73x versneld worden.

Hoewel ik denk dat zijn denkwijze over het algemeen correct is, ben ik het niet eens met de heer Lira over de missie van de 101e Airborne Divisie in het scenario dat hij beschrijft.

Vele jaren geleden was ik officier bij de National Guard zusterbrigade van de 101st. Beide Brigades zijn “luchtaanval lichte infanterie”, die werd ontwikkeld in de Vietnamoorlog met de 7e Air Cavalry Division. “We Were Soldiers Once and Young,” vertelt dat verhaal.

Hoewel de 101st “airborne” wordt genoemd, als verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog, worden de soldaten tegenwoordig niet getraind om uit vliegtuigen te springen; dat doet de 82nd Airborne Division.

De 101e zet in met UH-60 Blackhawk-helikopters. Elke divisie van de brigade heeft een luchtvaartbataljon met drie compagnieën Blackhawk-helikopters. Hun primaire gevechtsmissie is het beveiligen van een bruggenhoofd.

Bij een inzet gaat een luchtaanval infanteriebataljon naar een aangewezen pick-up zone, en een compagnie Blackhawks komt binnen om hen naar de landingszone te brengen. Hoewel ze getraind zijn om uit de helikopters te abseilen in een hete landingszone, landen de helikopters in de praktijk meestal en springen de troepen eruit. Dat is veel sneller en veiliger. Twee minuten later is de helikopter weer in de lucht en gaat hij terug voor een ander peloton bij de pick-up zone. Zo kan het met twee of drie retourvluchten wel een uur duren om een heel infanteriebataljon te verplaatsen van de PZ naar de LZ, en langer als de afstand groter is.

Hoewel een luchtaanval infanteriebrigade 105 mm lichte artilleriestukken per helikopter kan verplaatsen, moeten de belangrijkste voorraden en logistieke middelen van de brigade de hoofdmacht op de grond volgen in vrachtwagens. In tegenstelling tot de 82nd Airborne Division oftewel de Rangers, die beide ontworpen zijn om ver achter de vijandelijke linies te springen, is een luchtaanvalsbrigade zoals de 101st beperkt in de mate waarin zij vooruit kan springen op haar ondersteunende middelen.

Als de NAVO Odessa wil versterken tegen de Russische opmars, of Odessa wil gebruiken als basis om de Russische troepen bij Nikolaev aan te vallen, hebben ze een ernstig logistiek probleem. Bevoorradingslijnen vanuit Polen over de belangrijkste Oekraïense snelwegen of spoorwegen moeten 700 kilometer afleggen om Odessa te bereiken.

Figuur 1: Deze routes zijn kwetsbaar voor Russische luchtmacht en kruisraketten die doelen hebben getroffen tot in Lviv.

De kortste aanvoerlijnen naar Odessa voor de NAVO zijn die vanuit Roemenië, dat aan twee delen van Oekraïne grenst. De beste verharde route zou echter door Moldavië lopen, dat geen lid is van de NAVO. Roemenië heeft ultramoderne NAVO-luchtverdedigingsbatterijen die het grootste deel van de route naar Odessa kunnen bestrijken. Ervan uitgaande dat ze effectief zijn tegen Russische kruisraketten, wat een slechte aanname kan zijn, zou het daarom veiliger zijn om troepen in Odessa te bevoorraden vanuit Roemenië dan vanuit Polen.

Figuur 2 toont twee mogelijke benaderingen van Odessa vanaf Roemeens grondgebied.

De NAVO-basis in Cincu ( 45°54’49.15″N 24°48’21.25″E ), Roemenië, ligt op ongeveer 450 km van Odessa, wat te ver is voor Blackhawks om een retourvlucht te maken zonder bij te tanken in de lucht of gebruik te maken van een FARP (Forward arming and refuelling point). Het is waarschijnlijker dat een Assembly Area wordt gebruikt in de buurt van de Roemeense stad Huşi.

De 101e kan niet snel vanuit het zuiden oprukken naar Odessa, omdat er praktisch geen wegen zijn, en dan moet de Dnjestr-baai worden overgestoken om in Odessa te komen. Er is slechts één brug over die baai, die pal aan de kust ligt, binnen het bereik van Russische raketten, en ver van de luchtverdedigingsparaplu in Roemenië. Hoewel het een mogelijke aanvalsroute is, zou het vrijwel onmogelijk zijn die brug te verdedigen tegen Russische kruisraketten.

Transnistrië, met zijn Russische basis in Tiraspol, ligt direct tussen Roemenië en Odessa in. Dit vormt een probleem voor elke NAVO-intentie voor Odessa.

Transnistrië, een niet-erkende afgescheiden provincie van Moldavië, wordt al sinds 1994 of zo door Rusland verdedigd, en zou door de NAVO, die zich toch al niet om de regels schijnt te bekommeren, als fair game worden beschouwd.

Net zoals Azerbeidzjan en Turkije Nagorno-Karabach innemen, zal niemand anders dan Rusland zich druk maken als de NAVO Tiraspol in handen krijgt.

Een belangrijk militair doel voor de NAVO / 101st Airborne is waarschijnlijk Tiraspol, de hoofdstad van Transnistrië, dat door zijn geografie voor Rusland de moeilijkst te verdedigen regio is. Ingeklemd tussen Oekraïne en de NAVO heeft Rusland er geen aanvoerlijnen naar toe. En wat nog belangrijker is: de twee beste bruggen over de Dneister op de best geplaveide route naar Odessa vanuit Roemenië liggen bij Tiraspol.

In de regio Kharkiv vielen de Russische troepen liever terug dan omsingeld te worden. Maar aangezien Tiraspol op het kleinste stukje land tussen Oekraïne en Moldavië ligt, is er geen ruimte voor strategische terugtrekking of zelfs maar veel manoeuvre. Het is van groot belang te weten hoe sterk de Russische grond- en luchtverdediging rond Tiraspol is. Ik beschik echter niet over goede informatie daarover.

Het veelgeprezen Kherson-offensief zou wel eens een schijnbeweging kunnen blijken, en de echte aanval van het Oekraïense leger op Tiraspol zou wel eens vanaf Oekraïens grondgebied kunnen komen, waarbij de 101e luchtlandingstroepen vanuit heel Moldavië aanvallen. Hoewel Moldavië geen lid is van de NAVO, heb ik het gevoel dat de VS zich hard genoeg kunnen inspannen om toestemming te krijgen het Moldavische luchtruim te overvliegen, vooral met de belofte dat Tiraspol weer onder Moldavische controle komt.

Door Tiraspol uit handen van Rusland te plukken, zou Biden vlak voor de tussentijdse verkiezingen een sterke indruk maken, hoewel hij tot nu toe nooit sterk is geweest. Men zou kunnen hopen op een herhaling van Joe Biden’s apocriefe overwinning in het zwembad op de bullebak genaamd “CornPop”.

Als de NAVO actie onderneemt in de richting van Odessa, zullen de voornaamste doelen van de 101e zeker de drie bruggen over de Dnjestr zijn. Als deze bruggenhoofden worden ingenomen, kan een grotere NAVO-macht oversteken en zich voorbereiden op de verdediging van Odessa.

Hoofdbruggenpaar: 46°49’57″N 29°29’26″E

Secundaire brug: 46°55’11″N 29°28’20″E

Derde brug: 46° 4’34.55″N 30°28’11.28″E

Zonder ten minste één van deze drie bruggen kan de NAVO Odessa niet vasthouden of bevoorraden. De missie van de 101e zou eigenlijk zijn om eerst Tiraspol in te nemen en de luchtafweer te neutraliseren. Daarna kan een volgende troepenmacht met Oekraïense steun Odessa binnenvallen.

Figuur 3: toont een hypothetische gezamenlijke aanval van de 101e en de Oekraïense strijdkrachten op Tiraspol. Het toont echter niet de Russische verdedigingstroepen, omdat we niet weten waar en hoe sterk ze zijn.

Om Tiraspol in te nemen, moeten de bruggen over de rivier de Dnjestr veiliggesteld worden. De luchtaanval infanterie van het Amerikaanse leger is ideaal voor een dergelijke missie. De 101st zal echter moeten overleven terwijl ze onder vuur liggen van de Russische S-300 en S-400 luchtverdediging. De Krim is het belangrijkste Russische luchtafweerplatform in de regio met de S-400, en de batterijen ervan kunnen ongeveer 200 tot 300 km ten westen van Odessa bereiken. (Hoewel Tiraspol aan de grijze rand van hun bereik zou liggen).

Figuur 4: toont ruwweg het luchtverdedigingsbereik van batterijen op de Krim en Tiraspol.

Een enkele Russische S-400 batterij op de Krim heeft ongeveer 380 raketten klaar om te lanceren. Deze raketten bestaan uit vijf of zes verschillende soorten, met een verschillend bereik en verschillende soorten doelen die ze moeten raken.

Met name de 40N6E-raket is ontworpen om laagvliegende doelen boven de radarhorizon te raken op afstanden tot 450 kilometer. Dit zijn ideale helikopterdoders: de raket vliegt naar grote hoogte, en dan – ongeveer halverwege zijn doel – schakelt hij zijn eigen radar in en kijkt naar beneden om laagvliegende luchtvaartuigen te vinden. Onlangs werd in Oekraïne een kill recordschot van 250 km gescoord.

De Russische vloot beschikt ook over S-300 en S-400 luchtafweer. De Moskva was echter het primaire S-400 luchtafweerplatform in de Zwarte Zee. De Amerikanen hebben de Oekraïners geholpen het tot zinken te brengen, dus het is weg. Rusland kan weliswaar geen extra kapitaalschepen in de Zwarte Zee krijgen, maar het heeft al verschillende kleinere raketschepen vanuit de Kaspische Zee via het Volga-Don-kanalensysteem naar Rostov-On-Don gebracht. Ik weet niet of een van die kleinere schepen een soortgelijke AA-capaciteit heeft als de Moskva.

Ondanks een dergelijke Russische AA-dreiging op lange afstand voor de 101e transporthelikopters, zou Tiraspol toch ingenomen kunnen worden, vooral als de Amerikaanse vloot in de Adriatische Zee een spervuur van kruisraketten tegen de Krim zou afvuren. Dat zou tijdelijk de volledige aandacht van de S-400 batterijen opeisen, terwijl de 101st naar zijn landingszone zou kunnen vliegen in zijn UH60 Blackhawks.

Maar zo’n truc zou waarschijnlijk ten koste gaan van de NAVO-vliegdekschipgroep. Als de Amerikaanse marine de Krim of de Russische marine beschiet, lijkt het vrij zeker dat de Russische marine de hele vliegdekschipgroep tot zinken zal brengen.

De Russen hadden deze oorlog allang kunnen laten escaleren en de NAVO-marines in de Middellandse Zee met een eerste aanval tot zinken kunnen brengen. Er is een reden waarom ze tot nu toe niet zijn geëscaleerd: het Kremlin beseft dat de tijd aan Rusland’s kant staat.

Het westerse centrale banksysteem staat op het punt volledig in te storten. Rusland, China en Iran hebben grote vooruitgang geboekt bij het beëindigen van de hegemonie van de Amerikaanse oliedollar voor de verkoop van energie (en voor veel andere zaken). Zelfs in Oekraïne werkt het langzame verloop in het voordeel van Rusland, ondanks alle krantenkoppen die het tegendeel beweren.

Hoe langer Rusland wacht met escaleren, hoe eerder de VS, het VK en de EU zichzelf met hun eigen touw ophangen. Het ziet ernaar uit dat het Westen nog maximaal zes maanden heeft. We hebben bijna geen diesel, olie, benzine, aardgas, kunstmest en binnenkort ook geen voedsel meer.

Als die berekening echter zou veranderen, zou Rusland heel snel kunnen escaleren en de hele marine- en luchtmacht van de NAVO een snelle nederlaag toebrengen via zijn hypersonische raketten en S-400, S-500 en S-550 luchtafweer. Rusland zou de GPS- en spionagesatellieten van de NAVO in 30 minuten permanent kunnen verblinden.

Waarom heeft Rusland dit niet gewoon beëindigd zoals het zou kunnen? Omdat de VS dan waarschijnlijk zou terugslaan met kernwapens. Ook al bieden de Russische S-500 en S-550 een raketschild voor hun belangrijkste steden, ze willen niet het risico lopen aan de ontvangende kant te staan van een nucleaire aanval. Het Kremlin is dus bereid relatief kleine verliezen in Oekraïne en de Zwarte Zee te aanvaarden, omdat het weet dat de overwinning al binnen is. Rusland is niet bereid dit in te ruilen voor een pyrrusoverwinning. Daarom blijft het geduld de Russische acties domineren.

De NAVO daarentegen lijkt dat geduld verkeerd te hebben geïnterpreteerd als zwakte. Als de genieën van de “NAVO” de 101e luchtlandingsdivisie en een gemechaniseerde infanteriebrigade naar Odessa sturen, zullen ze op de harde manier leren dat de propaganda over de Russische verliezen in Oekraïne niet klopte. Maar ik hoop dat ze het niet doen. Zowel Odessa als Tiraspol zijn oude en mooie steden. Het zou een vreselijke tragedie zijn als ze net als Mariupol met de grond gelijk gemaakt zouden worden.

Uiteindelijk kunnen de VS dit alleen voor elkaar krijgen als ze de Russische luchtverdediging lang genoeg kunnen uitschakelen om hun hele luchtaanvalsbrigade naar de landingszones te vliegen, wat neerkomt op ongeveer 12 uur. Maar de Russen “wachten erop”, dus ik zou niet wedden op de VS.

De Krim is onzinkbaar. De Amerikaanse vliegdekschipgroep in de Adriatische Zee is hypersonische raketaas. Tiraspol is een historische Russische stad zoals Odessa. Rusland zou die niet graag verliezen, maar het is momenteel het minst verdedigbare van al hun bezittingen.

Hoewel het voor de NAVO een grote gok zou zijn, is Tiraspol het laaghangende fruit dat de VS, de 101e Luchtlandingsdivisie, de NAVO en Oekraïne waarschijnlijk zullen proberen in te nemen. Ik denk dat dat hun eerste doel zal zijn als ze kiezen voor escalatie met een vuile bom.

Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De lijdensweg van het Westen

Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Laat een bericht achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.