Oekraïne en Rusland bereiden zich voor op de “moeder aller veldslagen”

Oekraïne en Rusland bereiden zich voor op de “zwaarste gevechten” in Kherson sinds het begin van de oorlog; terwijl het Kremlin zich voorbereidt om de grootste stad onder zijn controle te verdedigen tegen een tegenaanval van de Oekraïense strijdkrachten, zei de adviseur van Zelensky, Oleksiy Aristovich, en merkte op dat er geen tekenen zijn dat Russische troepen zich voorbereiden op het verlaten van het strategische gebied in het zuiden van het land, bericht Ukrainecrisis.org.

Een hoge Oekraïense functionaris heeft gewaarschuwd dat het Russische leger zich voorbereidt op “zware gevechten” in Kherson, nu het Kremlin zich voorbereidt op de verdediging van de grootste stad onder zijn controle tegen een tegenaanval van Kiev.

In de afgelopen weken hebben de Russische troepen zich teruggetrokken in een strategisch gebied in het zuiden van Oekraïne, met het gevaar dat ze aan de westelijke oever van de Dnjepr vast komen te zitten.

Kherson, de hoofdstad van de regio die haar naam draagt en die vóór de oorlog ongeveer 280.000 inwoners telde, is het grootste stedelijke centrum dat nog steeds in handen is van Rusland sinds het acht maanden geleden bij het begin van de invasie van Oekraïne werd veroverd.

Door Rusland aangewezen autoriteiten werken aan de evacuatie van inwoners naar de oostkust, maar Oleksiy Aristovich, een adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, zei dat er geen tekenen zijn dat Russische troepen zich voorbereiden op het verlaten van de stad.

“Alles is duidelijk met Kherson,” zei hij in een video die dinsdagavond online werd gezet. “De Russen versterken daar hun gelederen.”

“Dat betekent dat niemand zal vertrekken,” voegde hij eraan toe. Integendeel, “Kherson zal getuige zijn van de hevigste gevechten.”

De Oekraïense strijdkrachten lijken niet veel grondgebied in Kherson te hebben herwonnen sinds hun tegenaanval begin oktober, toen Rusland aankondigde dat het het gebied en drie andere regio’s had geannexeerd, in wat door 143 landen in de VN werd veroordeeld als “een illegale poging tot annexatie.”

Van de vier regio’s die door de Russische president Vladimir Poetin zijn geannexeerd, is de regio Kherson strategisch gezien het belangrijkst.

Het controleert zowel de enige route over land naar de Krim, die Rusland in 2014 in beslag nam, als de grote monding van de Dnjepr die Oekraïne doorsnijdt.

Het Russische ministerie van Defensie kondigde gisteren op zijn beurt de vernietiging aan van brandstofdepots in Dnepropetrovsk, het neerhalen van verschillende drones en de neutralisatie van honderden militairen.

Tijdens de briefing zei Igor Konashenkov, woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, dat het Russische leger een communicatiecentrum voor de Oekraïense strijdkrachten in de regio Charkiv en een olieopslagplaats bij Dnepropetrovsk had vernietigd om de Oekraïense strijdkrachten in Donbas te bevoorraden.

Konashenkov voegde eraan toe dat “een communicatiecentrum van een groep Oekraïense troepen is vernietigd in het gebied van de nederzetting Prikolotnaya, regio Kharkiv,” en benadrukte dat Russische luchtverdedigingssystemen de afgelopen dag 10 Oekraïense drones en 13 KHIMARS-raketten hebben neergeschoten.

De Russische minister van Defensie, Sergei Shoigu, zei gisteren dat hij de situatie in Oekraïne heeft besproken met zijn Chinese ambtgenoot Wei Fengyi, waarbij hij uiting gaf aan de bezorgdheid van Moskou over het gebruik van een “vuile bom” door Kiev.

Het Russische ministerie van Defensie zei in een verklaring: “Op 26 oktober werden via een videoverbinding gesprekken gevoerd tussen de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu en de Chinese minister van Defensie generaal Wei Fengyi.”

Het ministerie zei dat de situatie in Oekraïne ter sprake kwam, waarbij algemene kwesties en de situatie in Oekraïne werden besproken en generaal Shoigu zijn Chinese collega zijn bezorgdheid uitsprak over mogelijke provocaties door Oekraïne met behulp van een “vuile bom.”

Biden en Sunak zijn overeengekomen Oekraïne te steunen.

De Amerikaanse president Joe Biden en de nieuwe Britse premier Rishi Sunak zijn gisteren in een telefoongesprek overeengekomen samen te werken om Oekraïne te steunen en China tegen te werken, aldus het Witte Huis.

De twee leiders spraken voor het eerst enkele uren nadat Sunak was aangetreden als de derde premier van Groot-Brittannië dit jaar, als opvolger van Liz Truss, die slechts 49 dagen na haar aantreden door de economische crisis werd afgezet.

Volgens de verklaring van het Witte Huis bevestigden de twee leiders de “speciale relatie” die bestaat tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië en hun vastberadenheid om samen te werken aan wereldwijde veiligheid en welvaart.

Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Dit is wat we kunnen doen in de seconden na de nukes inslaan om onze overlevingskansen te vergroten

Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Laat een bericht achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.