Procureur-generaal ziet geen reden om De Jonge te vervolgen voor dood door schuld

Help ons door deze informatie met jouw kennissen op je social netwerk te delen!

Kamerlid Wybren van Haga deed eind vorig jaar aangifte tegen toenmalig demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wegens onder meer discriminatie, groepsbelediging, aanzetten tot haat en discriminatie, en uitsluiting. Het OM besloot De Jonge niet te vervolgen omdat er geen strafbare feiten gepleegd zouden zijn door de minister.

Van Haga liet het er niet bij zitten en verzocht de procureur-generaal bij de Hoge Raad in maart om over te gaan tot vervolging van De Jonge wegens door hem gepleegde ambtsmisdrijven. In het verzoek tot vervolging staat: hoewel ‘medische status’ niet als specifieke grond voor strafrechtelijke vervolging is neergelegd in de Nederlandse Strafwet, betekent dit niet direct dat er niet tot vervolging van De Jonge overgegaan kan worden.

Stille ramp

“De grondrechten zijn met voeten getreden tijdens de coronacrisis. Er is gespeeld met mensenlevens,” aldus Van Haga. De Onderzoeksraad voor Veiligheid schrijft in een rapport dat zich een ‘stille ramp’ heeft voltrokken in verpleeghuizen.

“Door het onder de verantwoordelijkheid van Hugo de Jonge tot stand gekomen en uitgevoerde beleid, hebben talloze kwetsbare bewoners in verpleeghuizen het leven gelaten. BVNL vindt dit onacceptabel. Daarom is bij de procureur-generaal tevens het verzoek tot vervolging van Hugo de Jonge voor dood door schuld neergelegd,” lichtte Van Haga toe.

Geen aanknopingspunten

De procureur-generaal bij de Hoge Raad laat weten geen aanknopingspunten voor een strafrechtelijk opsporingsonderzoek te zien na de aangiften van het Kamerlid tegen de oud-coronaminister.

Volgens de procureur-generaal heeft De Jonge zich niet schuldig gemaakt aan een ambtsdelict of in strijd met de Grondwet gehandeld. De sterfgevallen in de verpleeghuizen kunnen De Jonge niet worden toegerekend, vindt de procureur-generaal.

5
1
stem

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Source: ninefornews.nl

Laat een bericht achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.