Rusland is heel dicht bij het bereiken van het doel: Kiev… valt! – Oekraïne plant een massale evacuatie van de hoofdstad! – Grondoffensief volgt!

Burgemeester Vitaly Klitschko van Kiev heeft voorspeld dat de 3 miljoen inwoners van de hoofdstad van Oekraïne een zeer moeilijke winter tegemoet gaan. Ambtenaren hebben een plan op tafel gelegd voor een massale evacuatie wegens schade aan de energie-infrastructuur, bericht Warnews24/7.

Hiermee bereiken de Russen een belangrijk doel: de geleidelijke evacuatie van Kiev, die gepaard gaat met een nieuwe Russische aanval van de kant van Wit-Rusland.

Oekraïense burgers worden gedwongen de hoofdstad van het land te ontvluchten omdat de energie-infrastructuur letterlijk uit elkaar is gevallen en de situatie uitzichtloos is. Als dit wordt bereikt, wat nu onvermijdelijk lijkt, dan heeft Generaal Surovkin een belangrijke stap gezet om Kiev in te nemen.

Dit zal worden gevolgd door een luchtaanval op de Oekraïense hoofdstad en vervolgens een grote grondoperatie.

“Dit is de ergste winter sinds de Tweede Wereldoorlog,” zei Klitschko tegen de Duitse tabloid Bild, volgens een bericht in de krant van vandaag.

De stad moet zich voorbereiden op het “worst case scenario” van grootschalige stroomuitval en zeer lage temperaturen, en zelfs de evacuatie van een deel van de bevolking, aldus Klitschko, die er haastig aan toevoegde “maar dat willen we niet.”

Vitaly Klitschko beschuldigde de Russische president Vladimir Poetin ervan dat hij de inwoners van Kiev probeert te dwingen de stad te ontvluchten door infrastructuur te bombarderen.

Poetin probeert “mensen bang te maken, ze te laten bevriezen, zonder licht” om zijn Oekraïense tegenhanger Volodymyr Zelensky onder druk te zetten, zei de burgemeester van Kiev.

“Maar daar zal geen sprake van zijn. Ik heb de indruk dat de mensen bozer en vastberadener zullen worden. We zullen niet sterven of weglopen zoals Poetin wil,” benadrukte hij.

Ook vroeg hij Duitsland om naast wapens en munitie zo snel mogelijk generatoren, beschermende kleding en diverse humanitaire artikelen te sturen.

Zal Kiev de moeilijkste winter sinds de Tweede Wereldoorlog doorkomen?

De burgemeester van Kiev vertelde Politico dat Rusland “Oekraïne wil zonder Oekraïners” en voegde eraan toe dat zijn landgenoten zich moeten verzetten. “Ze willen ons bevriezen, onze elektriciteit, verwarming en generatoren vernietigen,” aldus Klitschko.

“Ze doen alles om Oekraïners te verwijderen, maar dit zijn onze huizen, onze steden, en we willen niet weg,” voegde hij eraan toe.

De Russische bombardementen hebben de vrees voor een nieuwe golf van vluchtelingen naar het westen van Oekraïne en de landen van de Europese Unie versterkt, maar Klitschko benadrukt dat het moreel in de hoofdstad hoog blijft.

Klitschko probeerde ook zijn eigen opmerkingen en die van andere Oekraïense functionarissen eerder deze maand te verduidelijken door te benadrukken dat hij geen van de meer dan drie miljoen inwoners van Kiev wil zien vertrekken of vluchten.

Functionarissen, waaronder Roman Tkachuk, veiligheidsdirecteur van het gemeentebestuur van Kiev, stelden een massale evacuatie in het vooruitzicht bij een volledige stroomuitval. Later trok Tkachuk zijn verklaringen echter weer in.

In het ergste geval, als de hoofdstad van Oekraïne zonder warmte komt te zitten als gevolg van Russische luchtaanvallen op het elektriciteitsnet en “als we geen water en elektriciteit kunnen leveren”, zal ik de mensen vragen te overwegen te verhuizen naar huizen in dorpen en districten rond Kiev waar ze wel water en warmte hebben,” zei hij.

Dit is Klitschko’s worst-case scenario, en hij waarschuwt stadsbewoners dat als ze niet willen vertrekken, “ze voorbereid moeten zijn” en ervoor moeten zorgen dat ze voldoende drinkwater en batterijen hebben opgeslagen om mobiele telefoons en andere reeds elektrische apparatuur op te laden.

Voorbereidingen voor de strengste winter – Ze willen luchtverdedigingssystemen

Gekleed in een groen camouflage-uniform met zijn kogelvrije vest in een hoek op een bureau vol boksen memorabilia en modellen voor toekomstige stadsgebouwen, zei Klitschko dat Kiev duizend centra heeft voorbereid – voornamelijk scholen en kleuterscholen – om bewoners te beschermen in geval van ernstig slecht weer.

Er zijn houtkachels en generatoren gekocht om de onderkomens te verwarmen, hoewel de scholen zijn gekozen omdat sommige al over onafhankelijke warmtebronnen beschikken.

Ook worden voedsel, water en medische voorraden opgeslagen.

De stad heeft al ongeveer de helft van haar energiecapaciteit verloren door Russische raketaanvallen en er zijn gebieden die te kampen hebben met geplande black-outs.

De meeste gebieden hebben geen straatverlichting – onderdeel van een poging om de energiebehoefte te verminderen.

Klitschko presenteert een lijst met artikelen die Kiev van Oekraïense westerse bondgenoten nodig heeft om de winter door te komen: generatoren, slaapzakken, warme kleren, matrassen.

Maar bovenal benadrukt hij dat Oekraïne meer luchtverdedigingssystemen nodig heeft om het luchtruim volledig te blokkeren en de doorgang van raketten of drones te verhinderen. “We moeten het luchtruim boven onze hoofden beschermen,” zei hij.

Hij beschreef de operatie van Rusland om het elektriciteitsnet plat te leggen als een daad van terrorisme. In Kiev troffen de Russische aanvallen ook het historische centrum “in de buurt van onze centrale universiteit en speeltuinen,” zegt hij boos.

“En daarom moeten we nu meteen de lucht boven het hoofd van onze burgers beschermen en daarom hebben we onmiddellijk meer luchtverdedigingssystemen nodig,” zei hij. Op de vraag of het Amerikaanse Patriot-systeem daar ook onder valt, antwoordde hij: “Ja, natuurlijk. We zouden heel blij zijn.”

En Klitschko herhaalde ter afsluiting van zijn interview over de bedoelingen van de Russische invallers:

“Ze willen dat mensen depressief worden en weggaan. En weet je wat interessant is? Niemand gaat weg. Ze bereiken hun doelen niet. Na de raketaanvallen zijn de mensen niet depressief, ze zijn boos en klaar om te vechten.”

Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Poetin over het Westen: “Zij hebben al verloren”

Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Laat een bericht achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.