Star Wars: Rusland dreigt Westerse satellieten neer te schieten

Beelden uit de ruimte helpen Oekraïne op het slagveld. Moskou dreigt daarom civiele Amerikaanse satellieten neer te schieten. Washington dreigt met vergelding.

In de oorlog in Oekraïne dreigt de ruimte nu ook een slagveld te worden. Een hoge functionaris van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei donderdag dat commerciële satellieten van de VS en hun bondgenoten een legitiem doelwit voor Rusland kunnen worden als ze bij de oorlog betrokken zijn, schrijft Bernd Müller.

Het was een “uiterst gevaarlijke trend,” zei de Russische functionaris volgens Reuters tegen de Eerste Commissie van de Verenigde Naties, dat westerse satellieten werden gebruikt om Oekraïne in de oorlog te steunen. Dergelijke steun was een “provocatie,” zei hij. “Quasi-burgerlijke infrastructuur zou een legitiem doelwit voor vergelding kunnen zijn,” benadrukte hij.

De ambtenaar, Konstantin Vorontsov, noemde geen specifiek bedrijf dat satellieten exploiteert. Maar het is niet vergezocht om aan te nemen dat hiermee ook het bedrijf SpaceX wordt bedoeld, dat diensten van zijn Starlink-netwerk aan Oekraïne levert.

Het is geen geheim meer dat ook andere bedrijven hun satellietdiensten aan Oekraïne leveren. De doelen voor aanvallen met de HIMARS-raketwerpers worden geselecteerd aan de hand van satellietbeelden en realtime informatie. Dit vertelde het plaatsvervangend hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst, Vadym Skibitsky, in augustus aan de Britse krant Telegraph.

Satellietbeelden van het conflictgebied worden ook geanalyseerd om potentiële zwakke punten in de Russische linies aan te tonen.

Mocht Rusland deze aankondiging daadwerkelijk in daden omzetten, dan zou het conflict tussen het Westen en Rusland waarschijnlijk escaleren. Elke aanval op de Amerikaanse infrastructuur zou worden beantwoord, zei het Witte Huis donderdag.

Regeringswoordvoerder John Kirby voegde aan de verslaggevers toe dat uit openbaar beschikbare informatie blijkt dat de Russen hebben geprobeerd anti-satelliettechnologieën te ontwikkelen. In 2021 had Rusland een anti-satellietraket gelanceerd om een van zijn eigen satellieten te vernietigen.

Kirby verdedigde de Amerikaanse steun aan Oekraïne. “Het enige gevaarlijke en provocerende is de oorlog die de Russische president Vladimir Poetin voert in Oekraïne. Wij zullen Oekraïne blijven steunen. De VS zullen alle middelen blijven aanwenden om Rusland te ontmaskeren, af te schrikken en ter verantwoording te roepen.”

Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Europa’s komende winter uit de hel: Bedankt voor je sanctieoorlog, EU!

Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Laat een bericht achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.