Video’s Russische raketaanvallen op Oekraïne: Steden in duisternis gedompeld – Polen in hoogste staat van paraatheid

Op 15 november, rond 15.00 uur plaatselijke tijd, klonk in heel Oekraïne een luchtalarm. De explosies werden gemeld in bijna alle regio’s en steden van het land. Onmiddellijk na de aanvallen begonnen de stroomonderbrekingen en onderbrekingen van het openbaar vervoer, bericht Southfront.org.

In alle regio’s van het land blijft de noodstroom uitvallen. Zelensky beweerde dat Rusland 90 raketten heeft afgevuurd op het grondgebied van Oekraïne. Volgens het plaatsvervangend hoofd van het bureau, Kirill Tymoshenko, werden meer dan 90 raketten op Oekraïne afgevuurd, terwijl de Oekraïense luchtverdediging er 70 zou hebben neergehaald. In totaal werden 15 energie-infrastructuurfaciliteiten beschadigd.

Meer dan 7 miljoen consumenten zitten zonder elektriciteit, dit zijn ongeveer 20 miljoen mensen, zei plaatsvervangend hoofd van het presidentiële bureau Kirill Timosjenko.

Plaatsvervangend hoofd van het kantoor van de president van Oekraïne Kirill Timosjenko zei dat de meeste inslagen werden geregistreerd in het centrum en in het noorden van het land. Hij noemde de situatie met de energievoorziening van Kiev zeer moeilijk.

In Kiev werd een woongebouw beschadigd als gevolg van vallende brokstukken van een neergehaalde raket of een defecte raket van een luchtverdedigingssysteem:

Begin november was al 40% van de energie-infrastructuur in Oekraïne beschadigd.

De minister van Energie van Oekraïne, German Glushchenko, zei dat het land op 15 november de grootste klap voor het energiesysteem heeft gekregen sinds het begin van de Russische speciale operatie.

“Deze aanval heeft niet alleen het energiesysteem van Oekraïne getroffen, maar ook dat van enkele van onze buren. De aanvallen vinden plaats op de gehele energiesector van Oekraïne: zowel op productiefaciliteiten als op het elektriciteitstransportsysteem,” beweerde Glushchenko.

In verschillende districten van Moldavië, met name in Chisinau en de regio Transnistrië, werd de elektriciteitsvoorziening verstoord. De Moldavische autoriteiten verklaarden dat de automatische uitschakeling van de transmissielijn, via welke het land energie uit Roemenië ontvangt, de oorzaak was.

Oekraïne heeft het pompen van olie door de Druzhba-pijpleiding richting Hongarije opgeschort vanwege een spanningsdaling, aldus de officiële vertegenwoordiger van Transneft Igor Demin. De Hongaarse premier Viktor Orban heeft op de avond van 15 november de Veiligheidsraad bijeengeroepen. Voorafgaand aan de vergadering van de Hongaarse Veiligheidsraad heeft de Hongaarse minister van Defensie Krysztof Szalai-Bobrownicki telefonisch overleg gevoerd met de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg.

In Polen is met spoed een vergadering van het Nationaal Veiligheidscomité onder voorzitterschap van premier Mateusz Morawiecki belegd, nadat tijdens de aanvallen in Oekraïne twee raketten het grondgebied van Polen hadden geraakt.

Eerder op 15 november meldde de Poolse Radio ZET dat twee raketten vielen in het dorp Przevodow in het district Lublin, dat 8 km van de grens met Oekraïne ligt. De Poolse brandweer verduidelijkte dat de explosies plaatsvonden bij een graandrogerij, waarbij twee mensen om het leven kwamen, en benadrukte dat de oorzaak van het incident nog onbekend zijn.

Woordvoerder Vedant Patel van het State Department zei dat de Verenigde Staten in nauw contact staan met de Poolse autoriteiten om alle details vast te stellen van de explosie die plaatsvond nabij de grens met Oekraïne.

Polen zal samen met zijn bondgenoten de bewaking van het luchtruim versterken, zei Morawiecki.

Polen heeft alle diensten, ook de speciale, in hoogste staat van paraatheid gebracht, voegde hij eraan toe.

Volgens de foto’s uit het gebied, werd het grondgebied van Polen waarschijnlijk geraakt door Oekraïense S300 luchtverdedigingsraketten. Warschau heeft echter Rusland de schuld gegeven.

Het Russische ministerie van Defensie noemde de Poolse mediaberichten over de aanval van twee Russische raketten op het grondgebied van het land een “opzettelijke provocatie”. Het ministerie voegde eraan toe dat er geen aanvallen bij de Oekraïens-Poolse grens zijn geweest, en dat het puin op de foto’s in de Poolse media geen verband houdt met Russische wapens.

Bonus:

In video: Oekense militairen druk in de weer om rol van gelukkige inwoners van Kherson te spelen voor westerse media

https://s2.cdnstatic.space/wp-content/uploads/2022/11/Kherson.mp4

Agence France-Presse bericht over de situatie in de stad Kherson die onlangs door Russische troepen is verlaten. De media tonen mensen met Oekraïense vlaggen in de straten. De optochten van de gelukkigen bleken echter in scène gezet te zijn.

Op de door Agence France-Presse gepubliceerde video verklaart een zogenaamd enthousiaste inwoner van Kherson dat er geen licht, water of communicatie is in de stad, maar dat hij erg blij is dat er geen Russen meer zijn. De geforceerde blijdschap van de man vestigde de aandacht op zijn persoonlijkheid.

De man op de video is geïdentificeerd als Panin Evgeny Nikolaevich. Hij woont niet in Kherson, maar is daar samen met zijn eenheid vanuit Kiev naartoe gekomen. Evgenij Nikolajevitsj is de commandant van een compagnie van de Nationale Garde in de militaire eenheid #3030.

Eenheden van de Oekraïense Nationale Garde zijn voornamelijk verantwoordelijk voor de beveiliging van de dorpen die onder controle van Kiev zijn gekomen, inclusief het uitvoeren van repressies tegen burgers.

Het blijkt dat de nieuwe taak van de Oekraïense militairen bestaat uit het vertolken van de rol van gelukkige bewoners en het voorzien van de MSM van de voor het regime van Kiev noodzakelijke Fake content.

Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Wat voor soort Westerse mensen wapperen met een Oekraïense vlag?

Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Laat een bericht achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.