Washington zet Kiev onder druk: “Start vredesonderhandelingen nu!”

Stroomstoringen, watertekorten en de komende kou. De situatie in Oekraïne wordt steeds nijpender En ook onder de bondgenoten in het Westen groeit de “Oekraïne-moeheid”. Afgezien van de officiële oorlogsretoriek roepen de VS president Zelensky nu privé op om met Poetin te onderhandelen, schrijft Exxpress.at.

In de Oekraïense hoofdstad Kiev zeggen ambtenaren dat zij begonnen zijn met de planning van een ongekende operatie: in het geval van een totale black-out zijn ze van plan de stad van 3 miljoen mensen volledig te evacueren. Hoe waarschijnlijk is dit scenario? 40 procent van de Oekraïense energie-infrastructuur is al beschadigd of vernietigd. In Kiev worden in deze uren 1.000 verwarmde ruimtes ingericht, die ook als bunkers kunnen dienen, terwijl ingenieurs zonder de nodige apparatuur gebombardeerde elektriciteitscentrales proberen te repareren.

De enorme druk op de Oekraïense stroomvoorziening is het gevolg van de grootschalige bombardementen op kritieke energie-infrastructuur in het hele land door Russische troepen.

Nieuwe vrees voor een kernoorlog

In het licht van deze ontwikkelingen moedigt de regering Biden de Oekraïense leiders stilletjes de Oekraïense leiders aan om met Rusland te onderhandelen en en een einde te maken aan haar publieke weigering om deel te nemen aan vredesbesprekingen, aldus de Washington Post.

Nieuwe vrees voor een kernoorlog

New York Times: Kyiv to evacuate all civilians in case of total blackout.

Kyiv authorities have begun planning the evacuation of the city’s three million residents if the Ukrainian capital suffers a complete blackout, according to the New York Times.

— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) November 6, 2022

De krant citeerde ongenoemde mensen die bekend zijn met de gesprekken en zei dat de oproep van Amerikaanse functionarissen niet bedoeld was om Oekraïne naar de onderhandelingstafel te duwen, maar een berekende poging was om de steun voor Kiev bij andere landen te krijgen. De gesprekken illustreren de complexiteit van het standpunt van de regering Biden over Oekraïne, aangezien Amerikaanse functionarissen in het openbaar beloven Kiev massaal te steunen “zolang het duurt” en tegelijkertijd hopen op een oplossing voor het acht maanden durende conflict dat zijn tol heeft geëist van de wereldeconomie en de vrees voor een kernoorlog heeft aangewakkerd.

Inflatie schaadt de wereld

Volgens de Washington Post delen Amerikaanse functionarissen het oordeel van hun Oekraïense collega’s dat Poetin op dit moment niet serieus is over onderhandelingen, maar erkennen zij dat het verbod van de Oekraïense president Zelensky om met hem te praten in delen van Europa, Afrika en Latijns-Amerika bezorgdheid heeft gewekt. Vooral omdat het effect van de oorlog op de kosten van voedsel en brandstof daar het sterkst wordt gevoeld.

“Geen woorden maar daden”

“Oekraïne-moeheid is een reëel iets voor sommige van onze partners”, citeerde The Post een niet nader genoemde Amerikaanse functionaris. De Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis had geen onmiddellijk commentaar op de vraag of het rapport juist was, terwijl een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken antwoordde: “We hebben het al eerder gezegd en we zullen het opnieuw zeggen: geen woorden maar daden. Als Rusland bereid is te onderhandelen, moet het zijn bombardementen en raketaanvallen staken en zijn troepen uit Oekraïne terugtrekken.

Zelensky: “De wereld kent onze positie”.

In zijn nachtelijke toespraak herhaalde de Oekraïense president Zelensky: “Wij zijn klaar voor vrede, een eerlijke en rechtvaardige vrede, waarvan wij de formule al vele malen hebben uitgesproken. De wereld kent onze positie. Het gaat om respect voor het VN-Handvest, respect voor onze territoriale integriteit en respect voor ons volk.”

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan zei ondertussen tijdens een bezoek aan Kiev dat Washington Oekraïne “standvastig en onwrikbaar” zal blijven steunen na de tussentijdse verkiezingen van aanstaande dinsdag.

Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Russisch Ministerie van Defensie: “Wij staan op de rand van een onmiddelijk gewapend conflict met de Verenigde Staten”

Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Laat een bericht achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.