Wij zijn verraden door de Republiek van de Roodjassen /2

Wie bevrijd ons van onze bevrijders, het verraad aan de vlag van de vrije Natie

Leestijd

“Now, All of You Are Azov”: Ukrainian ‘Neo-Nazis’ Tour U.S.

Wat zouden de Founding Fathers gedacht hebben als ze ooit hadden kunnen bevroeden hoe grof zij zouden worden verraden..

This slander against FT’s new Ukraine correspondent @ChristopherJM is plain absurd but says a lot about the slanderers. Chris did outstanding investigative reporting w lasting impact, eg on Russian executions in Slovyansk 2014 pic.twitter.com/rQ5CdpJFLf

— Christian Esch (@Moskwitsch) October 4, 2022

Meer dan twee weken geleden kwam een delegatie uit Oekraïne[zie deel I] van de neona-zistische Azov-beweging aan in de Verenigde Staten, op een moment dat de mythevorming over de “depolitisering”[1] van het extreem-rechtse netwerk een hoge vlucht heeft genomen. Sinds die “Ukes, Kooks, and Spooks” primeur is er meer informatie aan het licht gekomen over Azov’s recente activiteiten in het land, waaronder pogingen om het verbod van het Congres om wapens en training te leveren aan het Azov Regiment terug te draaien.

Tot de delegatie behoorden drie veteranen van het Azov-regiment die zich voorheen ophielden in de staalfabriek Azovstal in Mariupol. Ze stonden onder leiding van Giorgi Kuparashvili, de enige die niet door de Russen gevangen is genomen. Volgens Kuparashvili, een medeoprichter en instructeur van het Azov Regiment, hebben ze meer dan vijftig leden van het Congres ontmoet, veel meer dan iemand zich realiseert.

Het trio werd vergezeld door twee echtgenoten en een moeder van krijgsgevangenen in Azovstal. Hiertoe behoorde Kateryna Prokopenko, getrouwd met de uiterst rechtse commandant van het Azovregiment, die tijdens haar bezoek aan de Verenigde Staten werd bevrijd in een gevangenenruil en uitgeroepen tot Held van Oekraïne. De andere Azov-vrouw van de delegatie was Yulia Fedosyuk, de leider van “Silver of the Rose”, een anti-feministische groepering die banden heeft met de Azov-beweging, volgens journalist Oleksiy Kuzmenko.

Anti-feminist groupuscule “Silver of the Rose” that appears in @5050oD video has been embraced by ’s influential anti-LGBT, “pro-family” “Vsi Razom” org. In a recent interview SOR’s leader Fedosyuk https://t.co/gBQeDz4hd7 says “feminism is ready to mutilate and sell women” pic.twitter.com/iktwqi7PPv

— Oleksiy Kuzmenko (@kooleksiy) May 4, 2020

Oleksiy Kuzmenko
@kooleksiy
.
@5050oD video over #huiselijk geweld toont anti-feministische groepuscule “Silver of the Rose” die zichzelf beschrijft als geworteld in “Europese Identiteit”, “traditionele kijk op vrouwen”, tegen “neo-liberaal feminisme”. De gebruikte opname is SOR die een kist draagt met “Feminisme” erop https://twitter.com/5050oD/status/1257226061928116226

Oleksiy Kuzmenko @kooleksiy 4 mei 2020
Als antwoord op @kooleksiy
Anti-feministische groepuscule “Zilver van de Roos” die verschijnt in @5050oD video is omarmd door ’s invloedrijke anti-LGBT, “pro-familie” “Vsi Razom” org. In een recent interview zegt SOR-leider Fedosyuk https://youtu.be/VfNFponCmmI dat “het feminisme klaar is om vrouwen te verminken en te verkopen”.

Eerder dit jaar hadden Prokopenko en Fedosyuk een ontmoeting met de paus. In de Verenigde Staten spraken ze op een kleine bijeenkomst[2] voor het Witte Huis, verschenen ze voor een interview[3] op de pro-Trump zender Newsmax, en hadden ze ontmoetingen met talrijke leden van het Congres. Newsmax interviewde afzonderlijk [4] twee van de Azov-veteranen, waaronder Giorgi Kuparashvili.

Op zaterdag 24 september verscheen de helft van de delegatie, waaronder Kuparashvili, voor een groot publiek in een Oekraïense kerk in Detroit. Het Ukrainian-American Crisis Response Committee of Michigan (UACRCM), dat eerder dit jaar werd opgericht, verzorgde een live-stream van het evenement,[4] dat werd georganiseerd door Amerikaanse partners van de liefdadigheidsafdeling van de Azov-beweging.

Aan de ene kant van de zaal stond Borys Potapenko, een lid van de UACRCM en een internationale coördinator van Stepan Bandera’s Organisatie van Oekraïense Nationalisten (OUN-B), die ook behoort tot de leiders van de extreem-rechtse “Capitulatie Verzetsbeweging” in Oekraïne, die zich in 2019-22 aansloot bij het Nationale Korps van Azov tegen Volodymyr Zelensky. (Binnenkort meer hierover op de “Bandera Lobby Blog”…)[5]

Giorgi Kuparashvili sprak het publiek in het Engels toe, grotendeels over het succes van de Azov-delegatie in Washington. “We hebben senatoren en congresleden van beide partijen bezocht. Eerlijk gezegd, de meerderheid die we hebben ontmoet, het waren er meer dan vijftig, en het hoofd van hun fracties [Democraten en Republikeinen] gaven allemaal 100% steun. Ze begonnen vanuit hun kantoor voor ons te werken, pakten de telefoon en begonnen te bellen naar verschillende organisaties die invloed kunnen uitoefenen – op dit moment hebben we problemen met de Verdragen van Genève. De Verdragen van Genève werken niet, niet voor Rusland…”.

Later gaf Kuparashvili aan dat de delegatie meer op haar politieke agenda had staan dan het in kaart brengen van Russische oorlogsmisdaden, het bekritiseren van het Internationale Rode Kruis en het bewerkstelligen van de vrijlating van Azov-gevangenen.

Hij voorspelde dat het Congres dit jaar het verbod op het leveren van wapens en training aan het Azov Regiment zal opheffen.

Het publiek van de Azov delegatie bij hun eerste stop in New Jersey bestond grotendeels uit kinderen.

In zijn slotopmerkingen leek Giorgi Kuparashvili zijn minste twee favoriete leden van het Congres door elkaar te halen: Ro Khanna, een progressieve Democraat uit Silicon Valley, dankzij wie het Congres de Amerikaanse steun aan het Azov Regiment in 2018 heeft ingeperkt, en Max Rose, een voormalig Congreslid (en rechtse Democraat) uit Staten Island, die het State Department opriep om het Azov Regiment in 2020 als “Buitenlandse Terroristische Organisatie” te bestempelen.

“Vanaf jaar ’14, ’15, ’16, tot vandaag,” beweerde Kuparashvili, “is er een wetsvoorstel dat, ik weet de naam niet meer, maar het Congreslid dat lobbyde, ik weet niet hoe… Hij verliet het Congres een paar jaar geleden, hij nam het initiatief om het Azov als beperking in een wetsvoorstel op te nemen. Deze week hebben we met alle Congresleden en Senatoren gesproken, iedereen begrijpt het, want als je het wetsvoorstel naar het Congres brengt, moeten ze het lezen. Helaas heeft niemand het gelezen, dus hebben ze het opnieuw goedgekeurd.”

“Nu hebben we hen gezegd: ‘steunt u dit?’ En iedereen weet dat er gewoon een fout in zit. Zoals de congresleden en senatoren zeggen, gaat dit wetsvoorstel tot 2025. Ze gaan niet wachten tot 2025, en dit jaar de correctie aanbrengen, om het daar weg te halen… We pakken de situatie aan en lossen het op, en het grootste deel van het werk is al gedaan, en het Congres en de Senaat, beide partijen steunen dit.”

Voordat Kuparashvili zijn slotopmerkingen maakte, was er een veiling ten behoeve van het Azov liefdadigheidsproject, die uiteindelijk 33.416 dollar opbracht in Detroit. De veiling eindigde met het bieden op drie patches van het Azov-regiment met daarop hun wolfsangel, een runensymbool van de nazi’s. Voordat het bieden begon, benadrukte Kuparashvili dat de dingen niet zijn zoals ze lijken.

“Weet u, er is een symbool,”

zei hij, terwijl hij op de patch op zijn linkerarm tikte,

“die ik nu ga uitleggen, want ze noemen ons nazi’s, al die onzin.”

Op dat moment sloeg hij spottend zijn hand over zijn mond, en zei:

“sorry voor mijn taalgebruik – ha!”.

Evolutie van het Azov-symbool. De “Zwarte Zon” bevestigt dat dit een neonazi-symbool is.

Azov regiment is so “depoliticized” that the head of its political education school Mykola Kravchenko proudly presents a book by fascist thinker Mykola Tsyborsky, who authored a draft constitution of Ukraine which envisaged a country ruled by “totalitarian regime”. pic.twitter.com/ST10QLaGMV

— Leonid ХВ Ragozin (@leonidragozin) June 9, 2020

“Dit zijn eigenlijk twee letters, twee Latijnse letters, N en I. De N staat voor Nationaal; I, is het Idee. Nationaal Idee. Nationaal Idee. Voor regiment, het is onze slogan. Nationaal Idee. Elk land, het maakt niet uit, het is de VS, Oekraïne, wat dan ook. Toen het land in de problemen zat, werd het zwaartepunt altijd bij de nationalisten gelegd. Het nationale idee. De hele natie verzamelt zich rond de nationalisten, en rond het nationale idee. Voor ons is het nationale idee Oekraïne. Als het hen niet bevalt wat Oekraïne is, en wat het Nationale Idee is, de pot op met hen…”. Kuparahsvili, verwijzend naar het totalitaire Oekraïense nationalistische concept van “Natiocratie”, gaf Azovs affiniteit met blanke nationalisten in het Westen bijna toe.

Leonid ХВ Ragozin
@leonidragozin
Het Azov-regiment is zo “gedepolitiseerd” dat het hoofd van zijn politieke opleidingsschool Mykola Kravchenko trots een boek presenteert van de fascistische denker Mykola Tsyborsky, die een ontwerpgrondwet van Oekraïne heeft opgesteld waarin een land wordt geregeerd door een “totalitair regime”.

With the myth-making about Azov’s supposed depoliticization reaching new heights, this cofounder of the regiment couldn’t even get the story straight whether they “got rid” of their far-right elements or never had them to begin with. https://t.co/As3xHlAgvV

— Moss Robeson (@mossrobeson__) October 5, 2022

Moss Robeson
@mossrobeson__
Nu de mythevorming over de vermeende depolitisering van Azov nieuwe hoogten bereikt, kon deze medeoprichter van het regiment niet eens duidelijk maken of ze zich “ontdaan” hebben van hun extreem-rechtse elementen of dat ze die nooit hebben gehad.

Moss Robeson
@mossrobeson__-
1 okt.
Medeoprichter Azov Regiment in Chicago: “ze [extreem-rechts] zijn nooit in het regiment geweest… eenheid zal nooit extreem-rechtse ideeën vertegenwoordigen of een dergelijke ideologie uitdragen, dus dat was onaanvaardbaar, dus we hebben ons ervan ontdaan… Tegelijkertijd hadden we een symbool… Je moet een naam hebben, je moet een symbool hebben…”

Volgens Kuparashvili konden vroeger alleen Azov-leden hun wolfsangelpatches dragen, maar hij gaf het publiek toestemming om hun bod te plaatsen, want “nu zijn jullie allemaal Azov.” Er was nog een disclaimer die Kuparashvili pas deelde nadat de winnaars bekend waren. “Het is een verantwoordelijkheid,” zei hij.

“We overhandigen het gewoon,” vertelde Kuparashvili het publiek over de patches van het Azov-regiment. “We geven aan diegenen onze verantwoordelijkheid. We hebben de soldaten waarbij ze de basisopleiding doorlopen, alle trainingen doorlopen, en moeilijkheden. Als ze het niet verdienen, kun je niet afstuderen… Maar als je het verdient, komt daar een verantwoordelijkheid bij… Je nationale idee is Oekraïne. Je moet ervoor vechten. Niet zomaar ergens in een kamer of op een plank zetten, maar je moet ervoor vechten. Vecht voor je Nationale Idee…” De winnaars groetten Kuparashvili elk op de Azov-manier.

There was a charity auction of three Azov Regiment wolfsangel patches at the recent Azov event in Detroit. Azov Regiment cofounder Giorgi Kuparashvili then informed the winners, “you gotta fight for it,” and appeared to symbolically swear them in. pic.twitter.com/VY1vCnECTt

— Moss Robeson (@mossrobeson__) October 5, 2022

Moss Robeson
@mossrobeson__
Op het recente Azov-evenement in Detroit werd een liefdadigheidsveiling gehouden van drie Azov Regiment wolfsangel patches. Azov Regiment medeoprichter Giorgi Kuparashvili liet de winnaars vervolgens weten: “Je moet ervoor vechten” en leek hen symbolisch te beëdigen.

Twee dagen later organiseerde het Oekraïense Instituut voor Moderne Kunst in Chicago nog een Azov-veiling voor het goede doel, mede gesponsord door de door Banderite geleide Illinois Division van het Ukrainian Congress Committee of America. Het meest invloedrijke lid daarvan, Pavlo Bandriwsky, een OUN-B leider in Chicago (alias “de Strateeg”), ging op de foto met de Azov-veteranen. Bij dit evenement werd een slagvlag van het Azov Regiment geveild met de belofte dat elk overlevend lid hem zal ondertekenen nadat de oorlog is gewonnen. De consul-generaals van Duitsland en Polen spraken ook op het evenement.

In Chicago, the Azov delegation met the family of Pavlo Bandriwsky, the local OUN-B leader (codenamed “Strategist”), including his daughters, one of whom I heard a story about chanting “Jews will not replace us!” A year ago his son came to see me with the US leader of OUN-B. pic.twitter.com/oxIn5eF88Q

— Moss Robeson (@mossrobeson__) September 28, 2022

Moss Robeson
@mossrobeson__
Had dit bijna gemist: Adam Schiff, voorzitter van het House Intelligence Committee, had ook een ontmoeting met de Azov-delegatie.

Daria Kaleniuk @dkaleniuk – 26 sep.
Het meest emotionele moment was toen we plotseling vrijgelaten Azov-soldaten ontmoetten in de grote zaal op het Capitool.

Moss Robeson @mossrobeson__ 28 sep.
Als antwoord op @mossrobeson__
In Chicago ontmoette de Azov delegatie de familie van Pavlo Bandriwsky, de lokale OUN-B leider (codenaam “Strateeg”), inclusief zijn dochters, waarvan ik een verhaal hoorde over het scanderen van “Joden zullen ons niet vervangen!”. Een jaar geleden kwam zijn zoon mij opzoeken met de Amerikaanse leider van OUN-B.

Van links naar rechts in het Oekraïense Instituut voor Moderne Kunst in Chicago: Wolfgang Mössinger, Duits consul-generaal; Paweł Zyzak, Pools consul-generaal; en Giorgi Kuparashvili.

Дружина полоненого азовця Юлія Федосюк виступила у Стенфордському університеті із закликом визволити з рук ворога всіх героїв «Азовсталі»

Деталі: https://t.co/g3bvOqRTdR pic.twitter.com/C79MfHu8D5

— Асоціація родин захисників «Азовсталі» (@AzovstalFam) October 2, 2022

Vereniging van families van Azov-strijders
@AzovstalFam
De vrouw van de gevangengenomen Azov-soldaat Yulia Fedosyuk sprak op de Stanford University met een oproep om alle helden van Azovstal vrij te laten uit de handen van de vijand.

Bijzonderheden: https://t.me/AzovstalFamilies/825

Op zaterdag 1 oktober, na terugkeer in Washington, verscheen de volledige delegatie, met uitzondering van Kateryna Prokopenko, die vertrok om zich te herenigen met haar man in Turkije, aan de universiteit van Stanford. Yulia Fedosyuk besloot haar opmerkingen met “Eer aan het Azov Regiment”. Op een gegeven moment kwam Stanford professor Michael McFaul, de gevaarlijk dwaze voormalige ambassadeur van de VS in Rusland (2012-14), langs om woorden van steun aan Oekraïne aan te bieden, zo niet aan het Azov Regiment zelf.

Yesterday @McFaul dropped in on an Azov event at Stanford University to show support for even though @StanfordCISAC, part of the Freeman Spogli Institute that McFaul directs, published this report on “the far-right nationalist network” earlier this year: https://t.co/SjFpU8aYgS pic.twitter.com/9Nrjt4M0qU

— Moss Robeson (@mossrobeson__) October 3, 2022

Moss Robeson @mossrobeson__ Gisteren
@McFaul
op een Azov-evenement aan de Universiteit van Stanford om steun te betuigen aan ook al was @StanfordCISAC , onderdeel van het Freeman Spogli Institute dat McFaul leidt, eerder dit jaar dit rapport publiceerde over “het extreem-rechtse nationalistische-netwerk” https://cisac.fsi.stanford.edu/mappingmilitants/profiles/azov-battalion

Eerder dit jaar publiceerde Stanfords Center for International Security and Cooperation (CISAC) een gedetailleerd rapport over de “Azov Beweging… een extreem-rechts nationalistisch netwerk.” Michael McFaul leidt het Freeman Spogli Institute for International Studies, waarvan het CISAC deel uitmaakt. Hij had blijkbaar geen moeite met het neonazi-symbool dat achter hem werd geprojecteerd.

Dit was misschien niet de laatste stop van de Azov-delegatie in de Verenigde Staten, maar het zou wel passend zijn. De Stanford Universiteit ligt in het Congresdistrict naast Ro Khanna, wiens beperkingen op Amerikaanse steun voor het Azov Regiment dit jaar zouden moeten worden opgeheven, aldus een van de sprekers van het evenement. Maar tegenwoordig zou zelfs Khanna geen bezwaar meer hebben.

NYT, July 2015: Azov is “openly neo-Nazi.”

NYT, October 2022: Azov is “celebrated.” https://t.co/7b69ORUbbx pic.twitter.com/XLs2h5wkNn

— Aaron Maté (@aaronjmate) October 5, 2022

Blijf kijken voor mogelijke updates en meer informatie over het ontluikende Amerikaanse ondersteuningsnetwerk van Azov in deel 3.

Lees hier deel 1

Bron: Moss Robeson

Verwijzingen:

https://www.atlanticcouncil.org/blogs/ukrainealert/the-azov-regiment-has-not-depoliticized/
https://youtu.be/kxe8Y5D6OWU
https://www.newsmax.com/newsmax-tv/ukraine-russia-prisoners/2022/09/27/id/1089197/
https://www.facebook.com/100078755276886/videos/656669512385217
https://banderalobby.substack.com/

Laat een bericht achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.