Wob-bommetje: overheid trok alles uit de kast om ‘desinformatie’ te bestrijden

Foto: Unsplash

Help anderen door dit met anderen op je socials te delen!

Het ministerie van Binnenlandse Zaken had een heuse ‘newsroom’ ingericht waarin meerdere ministeries vertegenwoordigd waren, blijkt uit een vrijgegeven Wob-document. Deze newsroom werd gebruikt om social media te monitoren.

Alles werd in de gaten gehouden: Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube – zelfs besloten groepen op Facebook en LinkedIn – WhatsApp en stories op alle platforms.

Ambtenaren beoordeelden of berichten ‘schadelijk’ waren voor de volksgezondheid, ‘onrust’ veroorzaakten, de reputatie van instituties als het RIVM aantastten en of een reactie noodzakelijk was.

WB: ‘Desinformatie’

Binnenlandse Zaken had een ‘Newsroom’ ingericht waarin alle departementen zaten.
Taak: Social media monitoring.

Gebruik MSM, factcheckers, Politie, reageren

Intensieve samenwerking met Social media bedrijven, bekijken meldingen met prioriteit pic.twitter.com/32pI21gqyv

— Cees (@CeesCees72) November 1, 2022

Steunpilaren

Daarbij werd gebruikgemaakt van ‘steunpilaren’ zoals de media. Het ministerie van Binnenlandse Zaken noemt de NOS, RTL Nieuws, NU.nl, EenVandaag en hun ‘factcheckingrubrieken’. Er werd zelfs verzocht om de betaalmuur tijdelijk op te heffen.

Vervolgens werd de informatie die deze ‘steunpilaren’ op hun online kanalen deelden, geliket, gedeeld of geretweet.

Uit het document blijkt verder dat Google, Facebook en Twitter programma’s hebben waarin zij gratis advertenties beschikbaar stellen aan overheden of instellingen als de WHO, of content van deze instellingen promoten om ‘betrouwbare’ informatie beter vindbaar te maken.

Feiten waren niet gewenst

Tegelijkertijd verwijderden deze bedrijven ‘misleidende informatie’ of werd er verwezen naar een ‘factcheck’ over het onderwerp.

Het zogeheten ‘desinformatie-team’ van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft ook toegang tot ‘escalatie-kanalen’ van Facebook, Google en Twitter. Dit houdt in dat deze bedrijven meldingen over een bericht van het desinformatie-team met prioriteit bekijken.

“Zo kon het gebeuren dat het extreem hoge aantal Schotse gevaccineerde ziekenhuisopnames in het najaar van 2021 als desinformatie werd bestempeld door het Nederlandse Rijk,” reageert data-analist Daniël van der Tuin. “De alarmerende situatie in Schotland zou de vaccinatiebereidheid in Nederland in gevaar brengen. Feiten waren niet gewenst.”

Het bewuste draadje dat nog steeds ten onrechte als ‘misleidend’ wordt bestempeld. Gegevens waren afkomstig uit een rapport van Public Health Scotland. Bron stond vermeld. Desinformatieaanpak van mensen aan digitale knoppen doorgeslagen en schadelijk voor volksgezondheid. pic.twitter.com/EeR5BV3fdv

— Daniël van der Tuin (@danvandertuin) November 1, 2022

4.4
7
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Source: ninefornews.nl

Laat een bericht achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.