Wob-verzoek over ‘pandemie van de ongevaccineerden’: ‘Er is gegoocheld met cijfers en De Jonge wist dit’

Help door deze informatie met jouw kennissen op je socials te delen!

Op 14 oktober 2021 meldde het RIVM dat ‘vier op de vijf coronapatiënten op de ic niet gevaccineerd is’. Kort daarna werd de verplichtstelling van de coronapas uitgebreid. De beeldvorming van de ‘pandemie van de ongevaccineerden’ droeg bij aan het draagvlak van de QR-codes.

Ferdi Tuinman heeft een Wob-verzoek ingediend over het RIVM-bericht. Uit de stukken die hij heeft ontvangen, blijkt dat er is gegoocheld met de cijfers en dat minister De Jonge dit wist.

Ten eerste blijkt dat er druk was vanuit het ministerie van De Jonge om dit bericht te publiceren. Een medewerker van het RIVM schrijft op 13 oktober 2021 in een e-mail over ‘een nieuwe bestelling’ van de minister.

Vlák voor de introductie van de coronatoegangsbewijzen verspreidde het RIVM het persbericht dat 4 van de 5 mensen in het ziekenhuis ongevaccineerd was. Ik heb een WOB-verzoek gedaan over dit nieuwsbericht. Conclusie: er is geschoven met getallen en De Jonge wist dit. (1/14) pic.twitter.com/HJvBSctCy4

— Ferdi Tuinman (@FerdiTuinman) November 4, 2022

Op het randje

Van een deel van de ziekenhuispatiënten was de vaccinatiestatus onbekend. Iemand stelde vervolgens voor om de categorie ‘onbekend’ maar gewoon ‘niet gevaccineerd’ te noemen. Daarbij komt dat mensen die geen toestemming gaven om de vaccinatiestatus te delen, geteld konden worden als ‘ongevaccineerd’. “Belangrijke beperking,” merkte een RIVM-medewerker op.

Tegenover minister De Jonge werd de zorg geuit dat voor een belangrijk deel de vaccinatiestatus onbekend is. “Voorstel is om het te presenteren met de onbekenden eruit gelaten,” aldus een RIVM-medewerker op donderdag 14 oktober.

Een andere medewerker van het RIVM vond dit ‘op het randje’. “Dan wel erbij vermelden dat dit is op basis van de patiënten met bekende vaccinatiestatus.”

Er zat druk achter

Er werd ook gegoocheld met de cijfers. Zo kwam de status ‘volledig gevaccineerd’ met een mRNA-vaccin pas 14 dagen na de tweede prik.

Tuinman concludeert: “Het persbericht zorgde voor draagvlak voor het coronatoegangsbewijs. Maar er zat druk achter van De Jonge, die het bericht ‘bestelde’ en zich bemoeide met statistische keuzes. Kort daarna moesten we overal onze QR tonen.”

Schokkend

“Deze Wob lijkt mij toch wel één van de meest brisante. Gegoochel met cijfers over vaccinatiestatus om Hugo’s ‘pandemie van de ongevaccineerden’ te onderbouwen. RIVM medeplichtig, ondanks zichtbare gewetensbezwaren,” reageert data-analist Cees van den Bos.

“Deze vervalste statistieken werden destijds door pers en Rijk gebruikt om ongevaccineerde burgers op te jagen. Schokkend,” voegt data-analist Daniël van der Tuin toe.

0
0
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Source: ninefornews.nl

Laat een bericht achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.