Woedende Turken en praten over Oekraïne in Turkije

Om te beginnen raad ik u aan het artikel van mijn vriend Andrei Martyanov te lezen, Dit wordt steeds vreemder en vreemder (Frontnieuws vertaling). Turkije staat deze week centraal in internationale aangelegenheden, met belangrijke gevolgen voor de hechtere relatie van Turkije met Rusland en waarschuwingssignalen voor de betrekkingen van Turkije met de NAVO en de Verenigde Staten, schrijft Larry Johnson.

Na een terroristische bomaanslag in Istanboel – door de Turkse autoriteiten toegeschreven aan de Koerdische Arbeiderspartij – zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken tegen de Verenigde Staten dat ze de pot op konden.

Volgens het laatste nieuws zei minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu in een verklaring na de explosie in de Taksim Istiklalstraat in Istanbul: “Wij accepteren de condoleanceboodschap van de Amerikaanse ambassade niet. Als we de aanvaller niet hadden gepakt, zou hij vandaag naar Griekenland zijn gevlucht.”

Minister Soylu zei: “De operaties gaan door. Al onze veiligheidstroepen en alle inlichtingeneenheden staan samen op scherp. We hebben gezegd wat we gisteravond wilden zeggen. We weten hoe het incident is gecoördineerd. We weten hoe het werd gecoördineerd. We zullen de lichamen begraven. We hebben zojuist onze Ecrin naar Adana gestuurd en zijn vader gestuurd. Het moet gezegd worden. We kennen de boodschap die ons werd gegeven, we hebben de boodschap die ons werd gegeven ontvangen en we weten wat de boodschap was die ons werd gegeven. Wij zullen een zeer sterke boodschap sturen naar deze boodschap,” zei hij. – https://www.cnnturk.com/video/turkiye/son-dakika-istiklal-caddesinde-pkk-saldirisi-bakan-soylu-abdnin-taziyesini-kabul-etmiyoruz%C2%AD

Even vertalen – Turkije geeft de Verenigde Staten de schuld van de aanslag vanwege hun rol bij het financieren en bewapenen van de Koerden in Syrië en Irak. De regering van Turkije is al sinds de jaren zeventig in oorlog met de Koerdische Arbeiderspartij (d.w.z. PKK). Volledige openheid, mijn voormalige baas bij het State Department, ambassadeur Morris Busby, en ik werden in 1996 (nadat we de dienst van de Amerikaanse regering hadden verlaten) door de regering van Turkije ingehuurd om een studie te maken over de Griekse steun aan de PKK. Hier is een schok – de conclusie was dat de Griekse regering financiële steun verleende aan de PKK, waardoor de Grieken in feite een staatssponsor van terrorisme waren, althans in de ogen van Turkije.

De verklaring van de Turkse minister van Binnenlandse Zaken is niet zomaar een voorbijgaande, emotionele reactie. Hij stuurt Biden en zijn team een duidelijke boodschap – wij geven jullie de schuld hiervan. Een behoorlijke breuk in het proces om twee nieuwe NAVO-leden op te nemen. Dit zal Turkije waarschijnlijk nog vastberadener maken om druk uit te oefenen op Zweden en Finland om geen PKK-leden meer te herbergen. Tenzij de twee aspirant-NAVO-kandidaten ingaan op de eisen van Turkije, zal Turkije hun toelating blijven blokkeren. Dit zal de NAVO voor een dilemma stellen. Druk uitoefenen op Zweden en Finland om in te gaan op het Turkse standpunt in deze kwestie of Turkije negeren en het risico lopen dat Turkije zich terugtrekt uit de NAVO.

Turkije lijkt te genieten van zijn groeiende invloed als internationaal politiek bemiddelaar. Turkije was in mei het toneel van vergeefse vredesbesprekingen tussen Rusland en Oekraïne. Turkije heeft een sleutelrol gespeeld in de bemiddeling bij de overeenkomst om Oekraïens graan te verschepen naar landen die dat nodig hebben. En gisteren (maandag) hebben de Russische en Amerikaanse spionagechefs elkaar ontmoet in Turkije:

In de Russische media circuleren berichten over geheime Amerikaans-Russische besprekingen onder leiding van Turkije. Het dagblad Kommersant meldde op basis van anonieme bronnen dat de onaangekondigde ontmoeting maandag in de Turkse hoofdstad Ankara zou plaatsvinden. Het dagblad meldt dat Moskou Sergej Narysjkin, directeur van de Russische buitenlandse inlichtingendienst (SVR), naar de gesprekken heeft gestuurd. Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov bevestigde later aan Russische media dat er in Ankara bilaterale gesprekken hebben plaatsgevonden, en voegde eraan toe dat deze op initiatief van de VS werden gehouden. Eerder deze maand meldden westerse media dat Russische en Amerikaanse topambtenaren onofficiële contacten onderhielden. Volgens de Wall Street Journal heeft de Amerikaanse adviseur voor nationale veiligheid Jake Sullivan contact gehad met Yury Ushakov, een hoge adviseur voor buitenlands beleid van president Vladimir Putin, en met Nikolay Patrushev, de tegenhanger van Sullivan in de Russische regering. – https://www.rt.com/russia/566501-russia-us-secret-talks/

Ik ben het eens met de conclusie van Moon of Alabama dat de bewering van Washington over het doel van de ontmoeting onjuist is:

De regering Biden heeft nu bevestigd dat CIA-hoofd Burns een ontmoeting heeft gehad met Naryshkin. Maar zij liegt over de inhoud van de gesprekken:

William J. Burns, de directeur van de Central Intelligence Agency, heeft maandag in Turkije zijn Russische ambtgenoot ontmoet om Rusland te waarschuwen tegen het gebruik van kernwapens in Oekraïne, aldus een woordvoerder van het Witte Huis.
De Nationale Veiligheidsraad zei dat de ontmoeting van de heer Burns in Ankara geenszins bedoeld was om te onderhandelen of een regeling van de oorlog in Oekraïne te bespreken. Oekraïne was van tevoren ingelicht over de reis, zei de woordvoerder.
President Biden heeft benadrukt dat Oekraïne, en niet de Verenigde Staten, zal bepalen of en wanneer er onderhandelingen beginnen om de oorlog te beëindigen.

Rusland heeft niet gedreigd met het gebruik van kernwapens. Er is geen reden om dat te doen en veel goede redenen om ze niet te gebruiken. Het zou vooral China en andere Russische bondgenoten van zich vervreemden. Het waren in feite de VS die nucleaire paniekverhalen verspreidden in een van hun andere pogingen om Rusland zwart te maken. De VS weet natuurlijk dat er geen gevaar bestaat dat Rusland kernwapens zou gebruiken en het is waarschijnlijk dat Burns er niet eens over heeft gesproken. – https://www.moonofalabama.org/2022/11/us-russia-intelligence-chiefs-discuss-ukraine.html#more

De Verenigde Staten hebben om deze bijeenkomst gevraagd. Niet Rusland. Als je dat combineert met de oproep van generaal Mark Milley aan Oekraïne om onderhandelingen met Rusland te overwegen, is dit een duidelijk teken dat de Verenigde Staten zich steeds meer zorgen maken over de vooruitzichten op succes van Oekraïne en het vermogen van Washington om geld naar het zwarte gat van Kiev te blijven sluizen:

Generaal Mark Milley, de voorzitter van de Joint Chiefs of Staff. Volgens Amerikaanse functionarissen “heeft Milley in interne vergaderingen duidelijk gemaakt dat de Oekraïners op het slagveld niet meer hebben bereikt dan ze redelijkerwijs konden verwachten voordat de winter aanbreekt, en dat ze dus moeten proberen hun verworvenheden aan de onderhandelingstafel te consolideren.”

De Amerikaanse topgeneraal heeft geen geheim gemaakt van zijn standpunt. “Als er een kans is om te onderhandelen, als er vrede kan worden bereikt, grijp die dan aan,” verklaarde Milley deze week in een openbare toespraak. – https://mate.substack.com/p/urging-peace-with-russia-top-us-general

Als Oekraïne Rusland echt in de tang had, met de overwinning in het vizier, waarom zou iemand in Washington de Oekraïense president Zelensky dan willen aanmoedigen om te onderhandelen? De westerse euforie over de tactische terugtrekking van Rusland uit de stad Kherson verhult de groeiende druk van de burgers van de NAVO-landen om de financiële steun aan Oekraïne stop te zetten, terwijl zij lijden onder de stijgende prijzen en krimpende economieën. Een Spaans satirisch tijdschrift, El Jueves (“Jueves” betekent “donderdag”, en de foto van de nieuwste cover bevat de slogan, “La Revista Que Sale Los Miercoles, wat zich laat vertalen als “Het tijdschrift dat op woensdag uitkomt”), nam de recente advertentie op Times Square waarin Zelensky werd beschreven als een “zwart gat.”

De gepensioneerde Duitse kolonel Ralph Thiele, voorzitter van het Politisch-Militärische Gesellschaft e.V. (een Duitse vereniging zonder winstoogmerk), deed een opzienbarende bekentenis in een onhandige poging om de propaganda dat Oekraïne op weg is naar de overwinning te ondersteunen. Hij schreef:

“De Oekraïners zijn momenteel “aan de winnende hand” en willen “dit natuurlijk voortzetten, maar het zal moeilijk voor hen zijn.” Dat komt omdat “de Oekraïners te weinig jonge mannen hebben, ze moeten al 45-plussers oproepen om de gaten in de troepen op te vullen.” De Russen daarentegen leiden momenteel 120.000 jonge mannen op, zei hij. – https://t.me/Slavyangrad/20274 https://web.de/magazine/consent-management/

Het lijkt erop dat deze gepensioneerde Duitse kolonel zijn geschiedenis kent. In de laatste dagen van het Derde Rijk riep Adolf Hitler oude mannen op om geweren op te halen om Berlijn te verdedigen, omdat er geen mannen van militaire leeftijd meer waren om voor de taak op te roepen.

Een laatste gegeven (ook opgemerkt door Andrei Martyanov en Moon of Alabama) – de Verenigde Staten hebben geen overtollige 155 mm houwitser granaten meer om naar Oekraïne te sturen en kijken naar Zuid-Korea om 100.000 granaten te leveren:

Het nieuws over de overdracht, waarover de Wall Street Journal het eerst berichtte, komt op een moment dat de VS hebben gewaarschuwd dat Noord-Korea in het geheim artilleriegranaten aan Rusland zou leveren voor de oorlog in Oekraïne. De voorgenomen overdrachten van zowel Pyongyang als Seoul onderstrepen de druk die de oorlog heeft uitgeoefend op de defensie-industriële bases van de VS en Rusland.

“Het lijdt geen twijfel dat onze eigen voorraden onder druk staan”, zei Colin Kahl, onderminister van Defensie voor beleid, tegen verslaggevers tijdens een virtuele bijeenkomst van het Project for Media and National Security van de George Washington University. “Het heeft onze eigen industriële basis onder druk gezet. Dat geldt ook voor onze bondgenoten.” – https://edition.cnn.com/2022/11/11/politics/us-artillery-south-korea-ukraine

Als u denkt dat 100.000 artilleriegranaten genoeg zijn om de Oekraïense militaire operaties te ondersteunen, denk dan nog eens na. Volgens Valery Zaluzhnyi, opperbevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten, schieten de Russen 60.000 patronen per dag af. Als Oekraïne in hetzelfde tempo zou schieten, zouden de 100.000 kogels in twee dagen op zijn. En dan? Het feit dat de oorlog zijn negende maand ingaat en de Verenigde Staten er niet in zijn geslaagd de productie van 155 mm houwitsergranaten op te voeren, herinnert ons er nog eens aan dat de defensieproductiecapaciteit van de Verenigde Staten is uitgehold.

Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Je niet weet wat je mist, totdat het er niet meer is. Het is al te laat, dus neem uw tijd om ervan te leren

Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Laat een bericht achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.